НОВИНИ

Достъпни ли са СПА услугите за българите у нас?

България може да бъде рехабилитационен център на Европа, защото има голям природен ресурс. Това каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов на откриването на Четвъртия годишен конгрес на съюза, който се провежда в Кюстендил. На форума стая ясно още, че голяма част от СПА услугите, които се предлагат в хотелските комплекси, не са достъпни за повечето българи, тъй като са скъпи. Вижте прякото включване на Ирина Николова.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
20:03, 26.09.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

От Българския съюз по балнеология и спа туризъм казаха, че качеството на спа услугите, които се предлагат у нас е гарантирано чрез Закона по туризъм.

Въпреки че страната ни отговаря на голяма част от изискванията на Европа за рехабилитирането на хора в България, е необходимо нашето законодателство да се синхронизира с европейското.

Една от целите на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е българинът да може да избира къде да се лекува - в частни или държавни СПА и рехабилитационни центрове.

СПА УСЛУГИТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ДОСТЪПНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ

Българинът да може сам да избира къде да се лекува в частни или държавни СПА и рехабилитационни центрове е една от целите на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Това стана ясно по време на четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Кюстендил.

В него участват представители на УС на Европейската СПА асоциация и на съюза по балнеология от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрията, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации.

Цените на услугите в частните СПА центрове у нас са еднакви за българи и чужденци. Българите избират да се лекува в държавните рехабилитационни центрове, където цените са по-ниски в сравнение с тези в частните. Председателя на съюза по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов предлага бизнесът да направи отстъпки за българските граждани.

Стефан Шарлопов - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм: Ако не отстъпка в цената, предлагане в цената на допълнителен елемент, който би могъл да направи всеки един хотелиер, всеки един инвеститор в туристическата индустрия на България и не смятам, че това ще бъде дискриминация на европейско ниво, т. е. българи, европейци.

Зам.- министърът на туризма Ирена Георгиева обяви, че министерството разработва продукт за СПА дестинациите в България, по подобие на 8- те културни дестинации, с които бе промотирана страната ни .

Ирена Георгиева - зам.министър на туризма: В министерсвото са постъпили предложения повече от шест общини, в които сред тях и Кюстендил, в които освен качествата на минералната вода, общината разказва и за туристическите атракции, които могат да се видят в нея.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов изтъкна, че градът с лековитите си минерални води, става все по популярна туристическа СПА дестинация

Петър Паунов – кмет н а община Кюстендил: 22 % е ръстът за последната година, което можем да кажем, че е нещо положително, но далеч не е удовлетворително.

По време на двудневния форум ще бъдат обсъдени възможностите на общините и бизнеса за развитието им като СПА дестинации. Ще бъдат разгледани и варианти за сътрудничество с Националния осигурителен институт, здравната каса и пенсионно-осигурителните дружества.


По данни на туроператорите хотелските комплекси и местата за настаняване в Кюстендил се оценяват високо от туристите, тъй като предлагат добри условия. От съюза по балнеология и СПА туризъм казаха още, че е необходимо кметовете да изготвят план за развитието на общините, който да следват поне 5 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
26 ученици ще се обучават за хлебари и сладкари в Благоевград
26 ученици ще се обучават за хлебари и сладкари в Благоевград
Какво се случва след референдума за независимост в Иракски Кюрдистан?
Какво се случва след референдума за независимост в Иракски Кюрдистан?