НОВИНИ

Доц. Иво Петров: Назрели са промени в здравеопазването като система

Назрели са промени в здравеопазването като система. Това каза в студиото на "Денят започва" кардиологът доц. Иво Петров. „Структурата, която в момента функционира, е повече от ясно, че страда от недоимък на средства”, изтъкна доц. Петров. Според него, лимитите нарушават правото на лечение.

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 06.07.2017
Чете се за: 00:25 мин.
Още

„Ако наистина искаме да вървим към модерно здравеопазване, трябва да въведем някоя от системите, която е приложена с огромен успех в страни като Франция, Япония, Холандия. Това са хибридни системи, които балансират между социалния стълб и допълнителното финансиране. В България в момента такова допълнително финансиране съществува, но то е хаотично”, посочи той.

„Това допълнително финансиране трябва да намери своя законов израз – допълнителни фондове, допълнителни фондации, спомоществователни дружества, облекчение на инвестициите в здравеопазването и лечението на тежки заболявания”, обясни доц. Иво Петров.

„Модерното здравеопазване е изключително скъпо и ние трябва да помогнем на институция като Здравната каса да има допълнително финансиране и по-добър контрол на разходваните средства“, отбеляза още Иво Петров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна жътвата на пшеница във Варненска област
Започна жътвата на пшеница във Варненска област
Полша купува от САЩ противоракетни комплекси Пейтриът
Полша купува от САЩ противоракетни комплекси "Пейтриът"