НОВИНИ

Доверието към НАТО в България се е повишило

Изследване на "Галъп Интернешънъл" отчита по-високо доверие в НАТО и Запада у нас в сравнение с 2016 г. Повишава се и доверието към Българската армия. Данните бяха представени по време на дебат по повод 15-тата годишнина от присъединяването на България към Алианса.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:30, 19.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Експертите обсъдиха новите предизвикателства пред страната ни в областта на сигурността по време на дебата.

Стойностите на доверие в Алианса при последното изследване показват 38% доверие, срещу 41% недоверие. На въпрос да напусне ли България НАТО, 45% от запитаните са отговорили отрицателно, а 26% - положително. Резултатите от проучването показват още, че постепенно укрепва и доверието в българската армия.

Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл": Очевидни са нюансите в общественото мнение по отношение на НАТО, НАТО не се възприема еднозначно. Няма обаче драматизъм, симптомите на тревога се преодоляват поне засега и когато стане дума за радикални решения обществото ги отхвърля.

На този фон експерти предупредиха, че се правят опити за дезинформация, които целят противопоставяне между ЕС и НАТО и поставяне под съмнение връзката със съюзниците отвъд океана - САЩ и Канада.

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност: Дезинформацията цели да се постави под съмнение лоялността на отделните държави към самата организация към нейните функции, към общите действия.

Според бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова днешната среда за сигурност е несравнима с предишни периоди.

Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ: Аз не съм спокойна, не съм уверена, че държавата веднъж сама по себе си, а след това и в съседство може да се справи с внезапни неприятни развития.

Поптодорова допълни още, че наблюдатели определят сегашния период като ера на съперничество между Великите сили - САЩ, Русия и Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер
Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер
Фандъкова замразява договора с фирмата, ремонтираща градинката пред СУ
Фандъкова замразява договора с фирмата, ремонтираща градинката пред СУ