НОВИНИ

"Дойче банк" ще бъде съдена за пране на 20 милиарда долара

Германската "Дойче Банк" е намесена в скандал с пране на руски пари на стойност 20 милиарда долара, съобщава британският "Гардиън". Според поверителен доклад, цитиран от вестника, банката е заплашена от глоби и съдебно предледване, тъй като нейни висши служители са били замесени в незаконна схема.

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 17.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В доклада, изготвен от самата банка, се посочва, че има голям риск регулаторните финансови институции на САЩ и Великобритания да заведат досъдебно производство и криминално разследване.

Дотук се стига след установяване на участието на банката в схема за пране на пари на руски граждани, свързани с КГБ и Кремъл. Схемата действала четири години. За този период са били изпрани 80 милиарда долара, една четвърт от които са минали през "Дойче Банк".

Замесените руски граждани са използвали фирми, базирани в западни страни. Тези били само на хартия, без адрес и централа. Отдавали фиктивни дългове една на друга, без да ги погасяват. Съдии в Молдова са удостоверили тези задължения, а те били погасени чрез руски средства, които навлезли в западни страни.

Това е част от най-големия банков скандал в Европа, свързан с изпирането на 200 милиарда евро от "Данске Банк" през клона й в Естония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП въведе стандарти за двойния стандарт на храните и за по-сигурни коли
ЕП въведе стандарти за двойния стандарт на храните и за по-сигурни коли
ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита
ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита