НОВИНИ

Дойче банк в криза

Днес акциите на Дойче банк за пръв път в историята паднаха под 10 евро. Банката е под силен натиск, след като финансовите власти в САЩ поискаха от нея наказателно плащане в размер на 14 милиарда долара заради съмнителни сделки с недвижими имоти.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
20:39, 30.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Всички се питат две неща: наистина ли Дойче банк е заплашена от фалит? И ще ѝ помогне ли правителството, ако се стигне дотам? Самата банка вече дни наред уверява, че няма опасност, че през последните две десетилетия балансите ѝ никога не са били по-добри, а в момента разполага с ликвидности от 215 милиарда евро.

Редица анализатори твърдят, че опасността не е реална, а финансовите пазари просто реагират панически на 14-милиардния иск. Независимо от това политическите и финансови среди в Германия са разтревожени. Правителството в Берлин вече оповести, че не подготвя никакви планове за спасяването на Дойче банк. Година преди изборите за Бундестаг би било много опасно да се каже на хората, че една голяма банка ще бъде спасяване с парите на данъкоплатците.

Да не говорим, че Германия години наред протестираше срещу тази практика и в резултат от това ЕС в началото на годината прие съответния механизъм. От друга страна обаче разклащането на такава голяма финансова институция неизбежно ще се отрази зле на германската икономика, тъй че политиците сигурно ще се опитат да го предотвратят. Просто в момента никой не иска да говори за това на висок глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов срок за светофар на Околовръстния път на Пловдив
Нов срок за светофар на Околовръстния път на Пловдив
14 години работници от Химко чакат заплата, а ги няма в списъците
14 години работници от "Химко" чакат заплата, а ги няма в списъците