НОВИНИ

Дойранската епопея "оживя" в Троян (ВИДЕО / СНИМКИ)

Над 320 членове от всички клонове на Националното дружество "Традиция" от цялата страна пресъздадоха битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война.

bnt avatar logo
от БНТ
22:07, 15.09.2018
11703
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Събитието е във връзка с две годишнини - 100 години от края на Първата световна война и 150 години от обявяването на Троян за град.

За грандиозната възстановка специално са ушити сто английски униформи, осигурени са снаряжение и каски. Бяха възпроизведени победните сражения на 9-а Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов край Дойран, състояли се от 16 до 19 септември 1918 г.

;
Христо Калистерски, организатор: Избрахме Троян, защото Троян най-силно пази спомена за цялата 9-а дивизия, тъй като доброволци от Троян направиха прословутата Фердинандова чешма в бивша Македония, в Дойран, която е строена от 34-и полк, а и тук има непрекъснато отбелязване на героите от 34-и Троянски полк. От две години се готвим активно, като последната година почти всеки ден се готвим.
;
Христо Драгозов, изпълнявал ролята на ген. Вазов: Това е гордост, че изпълнявам такава роля. Хвала на такива българи, за да ни има днес и сега. След 100 години ние винаги ще го почитаме. И след още 100 ген. Вазов ще си остане в нас.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелски ракетни удари срещу летището в Дамаск
Израелски ракетни удари срещу летището в Дамаск
Чехия може да приеме 50 сираци от Сирия
Чехия може да приеме 50 сираци от Сирия