НОВИНИ

Доживотен затвор за Ратко Младич

Доживотен затвор. Това е присъдата на генерал Ратко Младич - командващия сръбските сили по време на войната в Босна в края на миналия век. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия го призна за виновен по 10 от 11 обвинения срещу него - за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:10, 22.11.2017
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Адвокитете на Ратко Младич и той самият дадоха днес всичко от себе си в опит да отложат съдбовния момент. Те заложиха на опасността за здравето му, ако бъде подложен на стрес. И малко след като председателят на съдебния състав започна да чете резюмето на заключенията на трибунала по доказателствата и пледоариите на двете страни, Младич помоли за 5-минутна пауза, за да използва тоалетната.

Прекъсването обаче продължи близо час. Защитата след това обясни, че е получил хипертонична криза. И призова съда или да отложи заседанието, или направо да произнесе присъдата. След като съдията отказа, 74-годишният Младич беше върнат в залата. Но отказа да си седне на мястото и се развика, че по негов адрес се говорят само лъжи. Накрая изруга цветисто и злъчно и беше изгонен да следи процеса на телевизионен екран. Съдия Алфонс Ори обяви завесата на представлението за спусната.

Касапина от Босна, както го наричат западните медии, беше оневинен за извършването на геноцид над мюсюлманите от 6 босненски общини. Съдът обаче е категоричен във вината на Младич за избиването на 8000 души в Сребреница, бомбардировките и снайперисткия огън срещу жителите на Сараево и още 8 престъпления.

Алфонс Ори, председател на съдебния състав: "Съдът осъжда господин Ратко Младич на доживотен затвор."

Реакциите сред различните етнически общности в Босна бяха очаквани.

Неджиба Салихович, вдовица от Сребреница: "Чувствам се много щастлива, че дочаках най-после - след 22 години, истината и справедливостта."

За близките на жертвите Младич е кръвник, но за много босненски сърби той е легендарен герой.

Божица Петрович, жител на Братунац, Босна: "Покойната ми майка казваше, че би дала на генерал Младич 10 години от своя живот, ако можеше. Защото той толкова много е помагал на хората тук, а ние го забравихме."

Синът на Младич - Дарко, заяви, че присъдата ще бъде обжалвана. Босненските сръбски политици за пореден път заявиха, че Хажкият трибунал мери с двоен аршин зверствата на сърби, хървати и мюсюлмани. Но от Белград президентът на Сърбия Александър Вучич демонстрира повече прозорливост.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Длъжни сме да гледаме обективно на нещата. Сериозно и отговорно да се отнасяме към бъдещето си. Да не свеждаме глава пред никого и да гледаме право в бъдещето. Всички, които искат да се връщат в миналото - "прав ви път", ние пък вървим напред. В състояние сме да поемем отговорностите си. Но това не е проява на слабост, а на сила."

Това, че наказанието на Младич за едни е щастие, а за други - мъка, поставя под въпрос ролята на Трибунала в Хага за помирението в Босна. Жалбата на Младич ще се гледа от друга институция - Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До февруари 2018 г. приключва изграждането на канализация в село Войняговци
До февруари 2018 г. приключва изграждането на канализация в село Войняговци
Без национална скринингова програма за Хроничната обструктивна белодробна болест
Без национална скринингова програма за Хроничната обструктивна белодробна болест