Драматични прогноза за климата в нов доклад на ООН

Драматичен доклад за климата представиха експерти от ООН. Нивото на Световния океан се покачва много по-бързо, отколкото се предполагаше досега. С бързи темпове се топят и ледниците. Ако тенденцията не бъде овладяна, в средата на века ще има стотици хиляди климатични бежанци.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
преди 5 месеци
Чете се за: 00:35 мин.
По света
Драматични прогноза за климата в нов доклад на ООН

Унищожителни наводнения, които досега се случваха веднъж на век, след 2050-та ще се образуват всяка година. Опасността може да изтрие от картата на Земята островни държави и да наводни мегаполиси като Ню Йорк и Шанхай.

Кристина Диксън, старши експерт в Агенцията за разследване на околната среда, Лондон: Този доклад е предупреждение към хората. До 2100-та година нивото на океана може да се покачи с 1 метър и 10 сантиметра.

Заплаха, която ще засегне над 1 милион души.

Валери Месон - Делмот, участник в Междуправителствената експертна група за климата: Дори ако глобалното затопляне бъде ограниченo до 2 градуса по Целзий, около една-четвърт от вечно замръзналата земя ще изчезне до края на века.

Фактите за климата са събрани на 900 страници. Докладът е изготвен от 100 експерти от повече от 30 държави.

Дебра Робъртс, съпредседател на Междуправителствената експертна група за климата: Докладът предоставя подробно факти, за да могат хората, общностите и правителствата да се справят с безпрецедентния преход в климата.

Според учените, заплашителните процеси са необратими, но все още могат да бъдат овладяни.

Топ 24
Най-четени