Дреха на Света Петка е изложена за поклонение в катедралния храм „Света Троица" в Русе. Светинята беше донесена от Букурещ от русенския митрополит Наум и ще остане в града до 15 септември.

Русе

Мощите на светицата, наречена още Параскева, са местени няколко пъти след османското робство у нас и в момента те се намират в храма „Три светители" в румънския град Яш. След престоя си в Русе светинята на Света Петка ще бъде предадена на патриарх Неофит, каквото е поръчението на румънския му колега Даниил.

Н. В. Пр. Наум, Русенски митрополит: Нека, покланяйки се пред дрехата на света Параскева, нека наистина да си спомним за нейния живот, за всичко, което тя отдадено е правила за тази своя православна вяра.

С идването на реликвата в Русе дойде и надеждата за дългоочаквания ремонт на една от емблематичните църкви в крайдунавския град, носеща името Св. Петка. До края на годината се очаква подписването на договор за ремонт, с който да се укрепят основите на храма. Той е построен до старата порта на Русе в началото на 40-те години на миналия век. Само 20 години по-късно обаче започва да пропада и досега сериозно укрепване не е било извършвано.