НОВИНИ

Древна римска крепост откриха в благоевградското село Изгрев

Древна антична крепост откриха в благоевградското село Изгрев при започване на строежа на нов път. Булдозерът се натъкнал на каменни плочи, керемиди и метални обкови от римския период, 3-ти – 6-ти век от новата ера. Строежът на пътя временно е спрян. Археолозите са категорични, че това може да се окаже значим археологически обект.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
07:08, 29.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Античната крепост обхваща целия хълм около гробищния парк в Изгрев. Всички в селото вече знаят за археологическото откритие. Надяват се да се окаже нещо голямо и значимо, което в бъдеще да води туристи тук.

Любчо Ристовски: Говори се, че е било тракийско селище нали, ние като деца сме си играли там. Намирали сме там как да го кажа тухли ли що е, много отдавна.

Археолози от музея в Благоевград са направили оглед на мястото. Вече обработват някои от по-големите и запазени строителни материали, намерени в района.

Христина Цонева, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград: Колегите установиха, че имаме доста голям археологически обект, който към момента не е регистриран на археологическата карта на България. Това ни провокира веднага да се обадим в Министерство на културата, за да поискаме комисия, която да дойде да регистрираме, да идентифицираме този обект, тази недвижима културна ценност.

Комисията от Министерството на културата ще пристигне утре. Именно тя ще определи колко ценна е наистина археологическата находка.

Христина Цонева, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград: Според разпоредбите при откриване на такъв археологически обект се предприемат спасителни археологически проучвания, които целят установяване на характера на археологическия обект, както и неговите размери и се предприема цялостно проучване.

От общината ще трябва да решат дали да заделят средства за археологическото проучване по-нататък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп ще преразгледа мерките за климата на Обама
Доналд Тръмп ще преразгледа мерките за климата на Обама
Първи демонстрационен център за локално пречистване на отпадни води във Враца
Първи демонстрационен център за локално пречистване на отпадни води във Враца