Френска и китайска компания се обединиха и създадоха дроид за доставки. Мини-камионът предстои да бъде тестван по улиците на Китай.

Преди година на технологично изложение в Лас Вегас френска компания за части на коли и китайска платформа за електронна търговия решават да обединят усилията си. И така се ражда дроид за доставки от най-ново поколение. Той няма шофьор и се движи с електроенергия. Дължината на мини-буса е 2,8 метра, широк е 1,2 и е висок 1,7 метра.

Даниел Бенчтрайт, директор на компанията-производител: Как работи - аз и вие имаме смартфон. Разработили сме приложение - вие си избирате продукти - плодове, зеленчуци или каквото прецените. Покупките се подреждат и опаковат в магазините, с които работим. И се товарят в дроида, в отделни кутии. Бусчето няма шофьор и е електрическо. Клиентът получава смс, че покупките му идват. Получава и специален код, с който отключва кутията, в която са неговите покупки.

В дроида има 17 кутии. С едно зареждане може да измине около 50 км. Насочващата система, с която се движи, позволява да намалява скоростта, когато край него има пешеходци или велосипедисти. Предназначен е за работа в гъстонаселени квартали. Идеята е да се намалят цените на доставките в райони, където обикновено се поръчва готова храна, а не продукти за готвене. Производителите на прототипа казват, че идеята не е да влизат на пазара за доставки, а да покажат технология, по която това може да се прави.