НОВИНИ

Дронове-таксита от следващата година в Амстердам

Експерти от целия свят взеха участие в седмица, посветена на дроновете. В холандската столица Амстердам бяха обсъдени новите технологии и потенциалът за приложението на дроновете.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:51, 03.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

От дронове-таксита до дронове, заснемащи щети. Последните разработки на летателните апарати бяха представени по време на седмицата на дроновете в Амстердам. Сред любопитните експонати бе въздушно превозно средство на батерии, което разполага с потенциала да транспортира хора и товари с различна скорост и минимално въздействие върху околната среда.

Базираната във френския град Тулуза авиокосмическа компания "Еърбъс" показа концепция за градски въздушен транспорт на кратки разстояния с нулеви вредни емисии и минимални нива на шума. Дронът ще може да превозва до четирима души.

Йорг Петер Мюлер, "Еърбъс": Разработихме проект на въздушно такси за градски условия. То е компактно - осем на осем метра. Разполага с голяма кабина и големи прозорци и врати за по-лесен достъп. Лети изцяло на електричество и има пилот или оператор. Може да лети напълно автономно, но в началото ще има човек, който да го управлява, плюс три допълнителни места за пасажери.

Очаква се първият полет на въздушното такси да бъде осъществен в началото на 2019 г.

Дроновете могат да имат широко приложение и в застрахователния бранш. Холандска компания ги използва, за да помага на застрахователите да правят бърза оценка на щети. Последният случай е на карибския остров Сен Мартен, който бе засегнат тежко от урагана Ирма.

Рубен де Ланге, представител на холандска компания за дронове: Започваме от покрива, настройваме камерата автоматично и тя прави снимки на всеки две секунди. Когато имаме достатъчно кадри, сглобяваме 3D модел.

Въздушната мобилност ще промени градовете към по-добро, смятат експертите. Но за да се избегнат евентуални въздушни инциденти, паралелно ще се усъвършенства мрежа за контрол и обслужване на дронове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Напрежение в Софийския градски съд след избора на нов председател
​Напрежение в Софийския градски съд след избора на нов председател
​Част от пистите в Банско започват да работят от днес
​Част от пистите в Банско започват да работят от днес