НОВИНИ

Дърворезба уникат на Св. Георги Победоносец

Уникална по рода си дървена изработка на иконата "Св. Георги Победоносец". Изработката внушава с миниатюри, детайлност и размери. Насладете й се и вие.

Диана Миткова
от Диана Миткова
13:00, 12.03.2017
5010
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Създавана близо една година, с над 300 ръчно изработени дървени елементи. Така майсторът дърворезбар Симеон Шопов успява да изрази себе си чрез изработката-уникат за България. Триизмерната икона на Св. Георги се откроява с нестандартния елемент на иновацията.

Петър Копралев - основател на Фондация "Занаяти от Тракийските Земи": Той всъщност прави така че Св. Георги да бъде абсолютно равнопоставен с въпросния дракон, който не е посечен. В случая той търси взаимодействието, защото очевидно е, че ние живеем в свят, който е изключително сложен, особено в днешно време. В този сложен свят ние винаги ще търсим доброто срещу лошото, но по-трудното е да намерим всъщност взаимодействието.

Симеон Шопов не е от типичните дърворезбари. Изработва своята творба изцяло с едно макетно ножче. Без ателие.

Изработката, изцяло от дърво, е част от своеобразната пътуваща изложба, която има за кауза да популяризира българските традиции, занаяти и култура не само у нас, но и в чужбина.

Петър Копралев - основател на Фондация "Занаяти от Тракийските Земи": Много занаяти умират и изчезват, а много вече ги няма. Същото е и с майсторите. Те, разбира се, годините си вървят и няма приемственост и това е единственото нещо, което можем да се надяваме, е да спечелим - младото поколение да обърне внимание на нещото, което е българското като традиция и като култура.

Целта на изложбата е да стига до бизнеса, чрез който основателя на фондацията се надява да популяризира занаятчийството в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестувани са 12 участници в протест пред турското консулство в Ротердам
Арестувани са 12 участници в протест пред турското консулство в Ротердам
Карлово излиза от списъка на общините длъжници
Карлово излиза от списъка на общините длъжници