НОВИНИ

Държавата може да отпусне парите на София за придобиване на къщата на Яворов

"Джи Пи груп" се оттегля и от спечелена обществена поръчка за ремонт на трамвайни релси в столицата - съобщи кметът на София. Йорданка Фандъкова инспекция на ремонта на градинката до Народното събрание. Коментира и бъдещето на къщата-музей на Пейо Яворов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 15.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Новината за оттеглянето на "Джи Пи груп" от ремонта на трамвайната линия идва дни след като премиерът Бойко Борисов разпореди фирмата да не участва в проекти с европейско и държавно финансиране. Тя няма да започне изпълнението на нови обществени поръчки, но ще завърши тези, по които вече работи. Сред тях е и ремонтът пред църквата "Св. Седмочисленици".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имам информация от днес, уверение от страна на компанията, че тя се оттегля от спечеления конкурс за реконструкция на трамвайните релси на трамвай №5, което по бул. "Цар Борис III" и ул. "Алабин" и предстои да се реализира следващата година, така че конкурсът не е окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана най-вероятно втората фирма.
;

До дни кметът Фандъкова очаква да бъде решена и съдбата на къщата-музей на поета Пейо Яворов. Правителството е изразило готовност да бъдат отпуснати необходимите средства, с които общината да придобие имота.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз очаквам до утре вече да имаме всички варианти, които да са на бюрото ми, да можем да ги обсъдим и да видим, както законосъобразност, така същото трябва да разгледаме и сметките.
Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей: Ние искахме тези задължения да се изчистят, за да може държавата да вземе един имот, който е освободен от тежести. Това беше проблемът, който ние изчаквахме да се реши.
Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: Тези сгради трябваше да си останат на държавата и общините, за да могат да функционират като музей, а собствениците, които си имат своите свещени права, да бъдат компенсирани и всички да бъдат доволни. За съжаление се извърши една реституция по отношение на такива обекти, която даде тези плодове.

Малко над 1 600 000 лв. е първоначалната цена за имота, обявен за продажба от частен съдебен изпълнител. Предстои да видим срещу каква сума той ще стане публична собственост и как ще бъде погасена ипотеката, заради която се стигна до тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български евродепутати проведоха дискусия за бъдещето на Европа
Български евродепутати проведоха дискусия за бъдещето на Европа
Петя Аврамова: Няма да има забавяне при изграждането на тунел „Жлезница
Петя Аврамова: Няма да има забавяне при изграждането на тунел „Жлезница"