НОВИНИ

Държавата ще поеме и извънболничното лечение на бедните без осигуровки

С 2-3 милиона лева ще бъде увеличен бюджетът на фонда, който покрива лечението на здравно неосигурените пациенти, обяви здравният министър Николай Петров. Парите ще са за достъп до извънболнична помощ на хората, които нямат възможност сами да покриват вноските за здраве. Досега пари от фонда към социалното министерство можеше да се ползват само за спешната и болничната помощ.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:40, 09.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Проектът за отпускането на нови средства за фонда към социалното министерство ще бъде предаден за разглеждане и одобрение от финансовия министър. Според здравният обаче държавата няма да поема лечението на всички без осигуровки.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Не говорим за всички здравнонеосигурени, а за тези, които е доказано, че са бедни. Прави се социална анкета към социалното министерство и се отпускат пари към болниците.

Според министър Николай Петров в момента се търсят варианти как да се помогне и на лечебните заведения с огромни задължения като тези в Ловеч, Враца, Видин, Бургас и Стара Загора. Той подчерта, че държавата няма право да дава пари на болниците, защото те са търговски дружества и сами трябва да осигуряват средства за заплати и разчистване на дългове.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Обсъжда се вариант дали е възможно, дали е законно и как да се изпълни опцията, така че да има един -дали ще го наречем фонд, целева субсидия, място, от където болничните заведения да могат да теглят кредит - безлихвен, или с много малка лихва. Да имат един финансов ресурс, с който да тръгнат да разплащат и да предоговарят големите лихви по старите си договори.

Към момента общият дълг на българските болници е малко над половин милиард лева. В Пловдив министър Петров присъства на откриването на единствения у нас студентски информационен център, който работи от днес в Медицинския университет в града. Изграден е симулационен център, в който ще се обучават кадри за спешната медицина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да отгледаме тиква-шампион?
Как да отгледаме тиква-шампион?
Емко и Кинтекс влизат в диалог след среща при премиера
"Емко" и "Кинтекс" влизат в диалог след среща при премиера