НОВИНИ

Томислав Дончев: Държавата ще прави единно хранилище на електронни данни

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви на заседанието на кабинета днес, че до десет дни ще предложи единно електронно държавно хранилище. Там всяко държавно ведомство ще качва копие от електронната информация, с която работи.

Николай Минков
от Николай Минков
09:40, 15.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Томислав Дончев - вицепремиер: Добрата новина е, че от 5 и половина или 6 без 20 тази сутрин работят справките за актуално състояние. Работата с всички екипи продължава практически денонощно. Има хора не са спали от няколко дни, но в крайна сметка става дума за 25 терабайта информация - огромни масиви от данни. До няколко дни трябва да имаме всички функционалности на регистъра достъпни за потребителите.
;;

От понеделник Държавна агенция "Електронно управление прави одит на състоянието на хардуера и софтуера на всички електронни системи и до края на седмицата ще излезе доклад. По нормативно изискване всяка база данни трябва да е двойно и тройно подсигурена, но очевидно, че това понякога не е достатъчно, каза Дончев. С предложението за решение ще решим сигурността на електронните системи технически и нормативно, каза Дончев. Случаят с Търговския регистър показва колко крехка и уязвима е системата, която мигрираме към електронното управление, допълни той.

Премиерът Борисов посочи, че и за търговете за електронни услуги трябва да има надзор, както е в строителството. Много важно е това да се регулира, за да може фирмите с най-ниски цени после да не си слагат и калпавите дискове, допълни той.

Проблемът с Търговския регистър не е свързан с хакерска атака, а по-скоро се дължи на лощо изпълнеие, надграждане на електронната система на регистъра от фирмата, подала най-ниската оферта и спечелила обществената поръчка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Турция драстично вдига митата върху много американски стоки
​Турция драстично вдига митата върху много американски стоки
Земетресение с магнитуд 4,7 разтърси Централна и Източна Италия
Земетресение с магнитуд 4,7 разтърси Централна и Източна Италия