НОВИНИ

Държавата ще събере 19 млн. лв повече заради новите данъчни промени

Държавният бюджет ще събере допълнително близо 19 млн. лв догодина заради последните промени в данъчното законодателство. С тях се въвежда пълно облагане на основното жилище и по-високи данъци за стари и неотговарящи на екостандартите автомобили. Текстовете бяха приети в бюджетната комисия към парламента за първо четене.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 16.10.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Две са промените, които се очаква да засегнат най-голям брой хора, а именно въвеждането на по-висок данък за старите леки и товарни автомобили до 3,5 тона и данъчното облагане на основните жилища.

Промяната всъщност предвижда въвеждането на коефициент за възрастта на автомобилите. Според данните изнесени днес от синдикатите, у нас над 67% от автомобилите са на възраст над 15 години, двойно по-стари от всички коли, които се движат по пътищата са близо 40%.

Въпреки това от КНСБ подкрепят промяната, защото тя е насочена не само към събиране на повече средства в бюджета, но и към по-добри екологични показатели.

От Сдружението на общините също са доволни, защото ще могат да прекратят опитите за укриване на данъци по отношение на жилищата. Данъчно облекчение вече няма да се прилага за хората посочили повече от едно основно жилище. Освен това нотариусите при изповядване на сделки с движимо и недвижимо имущество ще могат да проверяват дали те са с неплатени данъци.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България: Два съществени положителни ефекта ще имат за нас, от една страна ще ни позволят да пресечем злоупотреби с повече от едно основно жилище, тъй като вече имаме законова разпоредба, която ни позволява при деклариране на повече от едно жилище в различни общини, то да бъде обложено с целия размер на данъка.

Работодателите още веднъж поискаха да отпадне задължителния одит на годишните отчети на фирмите с оборот под 4 млн. лв, като обявиха, че това е само излишна тежест за фирмите, която няма да има полза за изсветляването на икономиката.

Васил Велев, председател на АИКБ: Имаме 400 000 работещи единици предприятия, от тях се одитират 15, да се твърди, че всички останали 385 000 са в сивия сектор, защото не се одитират, а пък тези 15 които се одитират нямат сиви практики, издава пълно непознаване на реалността.

Сред административните облекчения, които се предвиждат със закона, е да отпадане задължението за издаване и прилагане на служебна бележка към подоходните декларации към края на 2019 г. Увеличава се и минималният праг за облагане на печалбите от лотарията от 30 лв на 100 лв.

Срещу промените засягащи местната власт възразиха от опозицията, заради липсата на оценка за въздействие на текстовете. Законопроектът обаче беше гласуван за първо четене. Промени могат да се провят между двете гласувания в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония
Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония
Отложиха делото срещу граничарите, обвинени за убийство на турски бракониер
Отложиха делото срещу граничарите, обвинени за убийство на турски бракониер