НОВИНИ

Неформална среща на европейските лидери в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС се събират в Брюксел на неофициална среща на върха. Най-важните теми в дневния ред са бюджетите на страните след Брекзит и процедурата по избор на нов председател на ЕК. Снощи 13 лидери, сред които и Бойко Борисов, бяха на официална вечеря при белгийския премиер Шарл Мишел. Още от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:17, 23.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

27-те лидери ще обсъждат важни институционални въпроси като европейския бюджет и многогодишната финансова рамка. След напускането на Великобритания Евросъюзът губи голям нетен платец, в същото време миграцията и общата европейска отбрана са свързани с нови, по-високи разходи. Кои фондове и програми ще бъдат орязани? Кой ще запълни дупката в бюджета след Брекзит? Трябва ли държавите членки да пращат по-големи вноски? Всички тези въпроси ще трябва да получат отговор на срещата.

Друга важна тема от дневния ред е по какъв начин ще бъде избран догодина след европейските избори наследникът на Жан-Клод Юнкер.

Идеята на Комисията, подкрепена и от парламента, е европейските политичeски семейства да излъчат водещи кандидати, сред които да бъде избран председателят на Европейската комисия. Френският президент Макрон обаче е против, защото неговата партия все още не принадлежи към никое от големите политически семейства.

Европейският лидери ще обсъждат и състава на Европарламента, който ще бъде намален след напускането на Великобритания и така наречените трансгранични листи - идея, която също не се приема еднозначно.

Лидерите трябва да решат и дали да не обединят длъжностите на председател на Комисията и председател на Европейския съвет и дали да се облечени гласуването по някои важни въпроси. Сега в повечето случаи се изисква пълно единодушие, което често затруднява процеса на взимане на решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Сърбия Александър Вучич на посещение у нас
Президентът на Сърбия Александър Вучич на посещение у нас
Иран се придържа към ядреното споразумение, показва доклад на МААЕ
Иран се придържа към ядреното споразумение, показва доклад на МААЕ