НОВИНИ

Държавният бюджет за 2018 г. беше приет на първо четене

Държавният бюджет за 2018 г. беше приет на първо четене в парламента. Не липсваха критики, че бюджетът не залага реформи, а политиките са на парче. Финансовият министър Владислав Горанов защити бюджета, като подчерта, че се дава повече за ключови сектори като образование, където са заделени 330 милиона лева повече за увеличение на учителските заплати - така те ще се повишат с 15%.

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 09.11.2017
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
  • За сектор Сигурност са заделени 100 милиона лева повече за заплати в армията и още 55 милиона лева за възнагражденията на полицаите. Те ще се увеличат с около 5%.
  • За социалната сфера и здравеопазването се отделят общо над 1 милиард лева повече.
  • Минималната работна заплата също ще се увеличи и от 1 януари ще стане 510 лева.
;

Бюджет на инерцията, без реформи и без особени политики - така опозицията определи финансовата рамка за догодина. Финансовият министър Владислав Горанов я защити като подчерта, че се дава повече за ключови сектори като образованието - където 330 милиона лева се дават за увеличение на учителските заплати с 15%. Сектор Сигурност - където 100 милиона лева повече ще бъдат похарчени за заплати в армията и още 55 милиона лева за полицаите. Техните възнаграждения ще се вдигнат минимално с около 5%. Разбира се и социалната сфера с общо над 1 милиард лева повече.

Критиките срещу бюджета бяха по няколко линии. Първата, че заложеният ръст от 4% на икономиката не отговаря на реалния стандарт на живот на хората.

Йордан Цонев, депутат от ПГ на ДПС: Да започнем с опозиционните брътвежи. Ние тук не виждаме условия и политика икономическият растеж да бъде ускорен и да бъде увеличен. Точно обратното - инерция.
Корнелия Нинова - председател на ПГ „БСП за България“: Да, вие не вдигате данъци, но я вижте за какво увеличение и какво оскъпяване на живота става въпрос.
Йордан Цонев, депутат от ПГ на ДПС: Животът не започва от 2009 година и ако започва от тогава, трябва да знаете, че никак не е добър.
Корнелия Нинова - председател на ПГ „БСП за България“: Това е бюджет на застоя, даже бих го нарекла и че това е паралелният бюджет на паралелната държава.

В защита финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетът е доста социален. И направи политическа препратка към думите на депутата Иво Христов, че 80% от народа са дебили.

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако искате да преразпределяме повече трябва да се върнем към вашата позиция за увеличение на данъците. Знам, че ще ви издразня, но този бюджет е за 100% от българските граждани, не за 80% от тях. Но да приемем, че понякога тези 80% вземат превес у вас и се чуват и неверни тези.
;

След 3 часа дебати бюджетът беше приет на първо четене. От опозицията отново дадоха, че ще искат вот на недоверие на кабинета.

Таско Ерменков, БСП: Това е бюджетът, който ще продължи да разделя българите на по-бедни и все повече все по-богати и по-малко хора. Няма как да подкрепим този бюджет и бъдете сигурни, че ще има вот на недоверие.
Ерджан Ебатин, ДПС: Политическото послание на този бюджет e политическо послание на омраза. Затова и ДПС гласува против и ще гласува против тази власт, винаги.
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Господа министри, трябва да знаете, че парламентарното мнозинство и силно стабилно и устремено, за да подкрепя българското правителство, защото вярва на министър-председателя Бойко Борисов и на всички министри от кабинета.

Догодина е заложено минималната работна заплата да се увеличи на 510 лева.

Предстои бюджетът да се обсъжда на второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирването на обирджиите на банкомата в Сапарева баня продължава
Издирването на обирджиите на банкомата в Сапарева баня продължава
Протест за пожарната в Брусарци
Протест за пожарната в Брусарци