НОВИНИ

Държавният секретар на Ватикана е на посещение в България

На празничния ден за католиците на официално посещение у нас е вторият човек във Ватикана - Държавният секретар кардинал Пиетро Паролин. Визитата му започна с освещаването на храма "Успение Богородично" в София, а тази вечер той участва в меса в католическата катедрала "Свети Йосиф". В понеделник кардинал Паролин ще се срещне с българския патриарх Неофит, главния мюфтия Мустафа Хаджи, а също и с президента Плевнелиев и премиера Борисов.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:21, 20.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Кардинал Пиетро Паролин беше посрещнат в катедралния храм "Успение Богородично" по стара българска традиция със сол и хляб. Държавният секретар на Светия престол и на папа Франциск участва в тържественото богослужение. Той е на 61 години и е най-младият духовник, заемащ поста държавен секретар на Ватикана - това е вторият по ранг пост след папата. Завършил е Ватиканската школа за дипломати, работил е в различни горещи точки на света. В София беше посрещнат с много топло чувство от българските католици.

Сестра Максимилиана, Манастир на сестрите евхаристинки: "Знак на голяма обич и на зачитане на една малка църква, но равна с всички други. По-голяма радост от това за нас не може да бъде".

На тържествената церемония кардиналът предаде специалните поздрави от папа Франциск и каза, че Светият отец следи с огромен интерес живота на католическата общност в България, която нарече малка, но пълна с енергия и много дейна.

Кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана: "Окуражавам ви да бъдете с отворени сърцата към братята и от други вероизповедания, които идват към вас. През тази година на милосърдието ви каня да бъдете особено внимателни към бедните, към нуждаещите се, към страдащите и към отхвърлените. Отправям моите най-искрени благопожелания към общността на тази екзархия и към всички католици в България".
;

Храмът "Успение Богородично" е построен през 1924 година, за да посреща католиците от източния обред, пристигнали като бежанци в София предимно от Тракия и Македония. В последните години е сериозно обновен, а от днес и осветен. В специална каменна маса са вградени мощите на светци, свързани с историята на общността.

Епископ Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България: "Тук е мястото, където разпалваме любовта,която ни свързва с Бог и помежду ни, а това е гаранция, че нашата общност има бъдеще. Защото, както казва апостол Павел, любовта пребъдва вечно".

С освещаването на храма днешният ден записва нова светла страница в историята му, каза пред присъстващите епископ Христо Пройков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католиците празнуват Цветница
Католиците празнуват Цветница
Георги Първанов: КСНС организира скандали
Георги Първанов: КСНС организира скандали