Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев се изправи пред Окръжния съд в Благоевград по делото за неправомерно усвояване на европейски средства, с които е построена къща за гости в Сандански. Срещу Манолев е внесен обвинителен акт като подбудител и помагач, а дъщерята на детегледачката му - Ана Димитрова, е обвинена като извършител за представяне на неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие". След скандала с къщата Манолев подаде оставка. Случаят провокира поредица от проверки на къщите за гости в цялата страна.

Според прокуратурата, Александър Манолев е участвал в схема за източване на еврофондове и двамата с Ана Димитрова са получили неправомерно 380 хил. лв. от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за изграждане на къща за гости в Сандански.

Десет съдии от Благоевград отказаха да гледат делото с мотива, че са в колегиални отношения със сестрата на обвиняемия - Рая Манолева - съдия в Районния съд в Сандански.

Днес адвокатът на бившия заместник-министър отново поиска отвод на съдебния състав със същия мотив. Съдия Татяна Андонова отказа да си направи отвод и даде ход на делото. Бившият заместник-министър заяви, че е невинен и чрез съдебния процес ще докаже това.

Александър Манолев: Обвиняват ме, че съм действал чрез поставено лице - задайте си въпроса бихте ли взели за човек, с който могат да ви свържат за няколко часа. Нещо повече - бихте ли дали заем директно, документално проследимо така че да може проследено ясно или бихте търсили някой, с който никой и нищо не може да ви свърже или бихте търсили начин да заличите следите.

Александър Манолев заяви още, че с Ана Димитрова имат близки семейни отношения. Днес тя се яви в съдената зала и призна, че е собственик на къщата за гости.

Ана Димитрова: Казах, че не желая да коментирам. Адвокатът й: Как ще се ползва за лични цели, като е туристически обект, не се ползва за лични цели.

Следващото заседание по делото ще бъде в началото на март.

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при Александър Манолев

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при Александър Манолев

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри конфликт на интереси при бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Наложена му е глоба в...