COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Два еко автобуса тръгват по линии на градския транспорт във Варна

Два автобуса, които щадят околната среда, ще се движат експериментално по линии на градския транспорт във Варна в продължение на месец. Те са предоставени от полската фирма, от която бяха купени автобусите по Проекта за интегриран градски транспорт.

от Деян Михайлов
15:06, 24.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Единият от автобусите се движи изцяло на ток, а другият е хибрид – задвижва се с дизелово гориво или електричество.

Борислав Танев, началник "Автобусна дейност" в "Градски транспорт" - Варна: Електрическият е изцяло безшумен, другият, в сравнение с нашите автобуси, е с много по-добри показатели относно шума.

Двата автобуса не замърсяват въздуха в града. Хибридът ползва само ток между спирките и превключва на дизел само, ако срещне затруднение на пътя. Електрическият автобус се самозарежда, докато се спуска по наклон.

Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна: Има така наречената рекоперация, тоест връща от движението елзахранване, презарежда си сам батериите.

Модерни екрани и тъчскрийн технология ще помагат на шофьорите за по-лесното управление на автобусите.

Борислав Танев, началник "Автобусна дейност" в "Градски транспорт" - Варна: Тези стари технологии, старите бутони и копчета е махнато. Всичко е на тъчскрийн.

В "Градски транспорт" разполагат със зарядна станция за автобусите.

Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна: Искаме да ги пробваме, защото вероятно към такива ще се насочим в бъдеще за закупуване.

В продължение на месец двата автобуса ще обслужват едни от най-натоварените линии на градския транспорт във Варна – 17 и 31.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНБ предупреди за опити за фишинг атака от нейно име
БНБ предупреди за опити за фишинг атака от нейно име
АПИ: До 40 см е снежната покривка в Смолянско, шофирането е при зимни условия
АПИ: До 40 см е снежната покривка в Смолянско, шофирането е при зимни условия