НОВИНИ

Два месеца преди евроизборите: Върнаха стария праг на преференциите

Два месеца преди евровота парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс, с които на практика се връщат старите прагове на преференциите. Идеята за агитация на чужд език и превод на български скара ДПС и Патриотите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:07, 27.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

От НФСБ предложиха на местния вот бариерата да е поне 20%. Така нямало една по-голяма фамилия да пренарежда листата. Идеята им беше отхвърлена. Да се агитира на чужд език с превод на български - настояха от ДПС - така щяла да се спази конституцията. Патриотите възразиха.

Хамид Хамид - депутат от ДПС: Така гарантираме, че всички участници в изборния процес ще разберат какво говори нашия гост от Германия, от Великобритания, от Италия.
Павел Шопов - депутат от Обединени патриоти: Не мога да разбера каква е тази политическа демагогия. Става въпрос пак повтарям: на турски и никакъв друг език.
;

В спора за правата в Конституцията, последваха поздрави:

Александър Сиди - депутат от Обединени патриоти: Шалом алехем - както виждате няма дискриминация. Това не ми е майчин, бащин език ми е и мога да си говоря спокойно на него.
Хамид Хамид - депутат от ДПС: Шалом, господин Сиди. Нека да четем Конституцията до края.

В крайна сметка предложението беше отхвърлено. Депутатите не приеха и предложението да отпадне ограничението за броя секции в страни извън Евросъюза.

;

Прагът повишен, прагът свален - и то в рамките на месец. За да се изкачи нагоре в листата за евродепутати, на един кандидат ще са му нужни 5% от гласовете.

За парламентарни и местни избори процентът нараства до 7.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развръзка след скандала с имотите: Цветанов напуска парламента, но остава в ГЕРБ
Развръзка след скандала с имотите: Цветанов напуска парламента, но остава в ГЕРБ
Продължава разглеждането на мярката за неотклонение на арестуваната полицайка
Продължава разглеждането на мярката за неотклонение на арестуваната полицайка