НОВИНИ

Два опита за освобождаването на Левски

Малко известно е, че след като Васил Левски е заловен и хвърлен в затвора в Търново, има два неуспешни опити от неговите съратници и комитетски дейци да го освободят, преди да стигне до София. Идеята за спасяването на Левски била на най- доверения му приятел Христо Иванов Големия, който след смъртта му поема Търновския революционен комитет. Днес реликви и документи, свързани с последните години от живота на Апостола, могат да бъдат видяни в единствения у нас музей-затвор и в Регионалния исторически музей в старата столица.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
07:00, 19.02.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

След залавянето му в Къкринското ханче на 27 декември 1872 година, Левски е хвърлен в турския затвор в Търново и прекарва там до 31 декември, когато рано сутринта го откарват към София. През тези дни в новопостроения Конак в Търново вървят разпити за установяване на самоличността му.

Д-р Атанаска Стамболийска, уредник в РИМ- Велико Търново: Три пъти е разпитван в сградата на турския Конак, едва на третия разпит той признава, че е Левски, тъй като вече знае, че Османската власт притежава негова снимка. При разпитите знаете, че Левски не издава нито един от своите съратници, запазва в тайна името на всички членове на комитетите и споменава имена на комитетски дейци които са извън пределите на Османската империя няма как турската власт да посегне на техния живот.

Въпреки, че е охраняван от Ловеч до Търново от 150 заптиета, дейците от Търновския революционен комитет правят планове да освободят Левски. Идеята е на най- близкия му съратник Христо Иванов- Големия, поборник и комитетски деец, участник в Априлското въстание и Руско- турската война.

Д-р Атанаска Стамболийска: След Освобождението Христо Иванов Големия записва своите спомени и те са издадени. И от неговите спомени научаваме за двата опита за освобождаването на Васил Левски от търновския затвор. Идеята е да се запалят факли, да се хвърлят в двора на Конака, по този начин да се предизвика размирици и в суматохата Левски да бъде изведен. Обаче факлите падат много далеч от сградата и не постигат желания резултат.

Търновските комитетски дейци обаче не се отказват и решават да направят засада с отряд, която да освободи Апостола, докато го карат към София. Тъй като турските власти пазят в пълна тайна извеждането на Левски от затвора и този опит е неуспешен.

Д-р Атанаска Стамболийска: И търновските комитетски дейци не разбират за часа на извеждането на Васил Левски. А по време на преместването му от Търновския затвор към София, преминават през прохода Арабаконак и Левски вече е екскортиран от 250 души жандармерия, конници и войници.

И до днес в някогашния турски затвор е съхранена килията, в която Левски прекарва 4 дни, а музеят пази двата печата с лъвче на Търновския революционен комитет, негова снимка от 1870 година и дяконския му орар. В центъра на Велико Търново пък е гробът на Христо Иванов - Големия, който след смъртта на Апостола поема комитета и участва в Априлското въстание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взети са всички мерки храната от складовете в Плевен да не стигне до пазара
Взети са всички мерки храната от складовете в Плевен да не стигне до пазара
Бюрократични трудности за фермери в Благоевградско
Бюрократични трудности за фермери в Благоевградско