НОВИНИ

Двадесета седмица на протести на "жълтите жилетки" във Франция

Във Франция движението на "жълтите жилетки" излезе на 20-ия си протест от миналата есен насам. Френските власти издадоха забрани за десетки демонстрации, за да избегнат безредиците от предишните съботи. В Париж булевард "Шан-з-Елизе" беше недостъпен за протестиращите.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
19:40, 30.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

По-спокойно в столицата, по-бурно в провинцията премина 20-ият протест на "жълтите жилетки". Следобед в Париж две шествия се събраха на площад "Трокадеро", символичното място за защитниците на човешките права. Под зоркия контрол на полицията митингът мина в по-скоро ведра атмосфера, с незначителни инциденти.

Различна е картината в Бордо, сборната точка на днешния протест, където се намират и някои от основните лидери на движението. Крайно настроени групи разбиха банков офис. Ситуацията излиза от контрол в Сент Етиен, където протестиращи палят огньове върху жп линиите. В Авиньон са пострадали поне петима демонстранти, сред тях и тийнейджъри.

Според официалните данни протестът е в затишие - около 6000 са били протестиращите из страната следобед. След 20 поредни протестни съботи движението не излъчи единно послание, въпреки че като най-ясно общо искане се открои облекчаването на данъчната тежест. Лидерите на движението обаче обещават протестите да не стихнат и през април и вече подготвят график.

Софи Тисие, координатор: Движението не губи сили, организираме се. Властите ни съсипват в медиите. Дискредитират ни и лъжат за нас.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Думите на Чавушоглу: Поглед от Турция
Думите на Чавушоглу: Поглед от Турция
Корнелия Нинова: Изходът от напрежението с Турция е да се каже истината
Корнелия Нинова: Изходът от напрежението с Турция е да се каже истината