НОВИНИ

Двама американци и британец с Нобел за медицина

Нобеловата награда за медицина за 2019 г. бе присъдена на американците Уилям Каелин и Питър Ратклиф и британеца Грег Семенца за откритието как живите клетки реагират на присъствието на кислород. Това заяви от Стокхолм Нобеловият комитет към Каролинския медицински институт.

bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 07.10.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Нобеловата награда за медицина за 2019 г. бе присъдена на американците Уилям Каелин и Питър Ратклиф и британеца Грег Семенца за откритието как живите клетки, реагират и се адаптират към наличието на кислород. Това съобщи от Стокхолм Нобеловият комитет към Каролинския медицински институт.

„Те установиха основата на нашето разбиране за това как нивата на кислород влияят на клетъчния метаболизъм и физиологичната функция“, каза журито и добави, че техните открития „проправят пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания“.

Церемонията по награждаването на победителите ще се проведе според традицията на 10 декември, в деня на смъртта на основателя на Нобеловите награди - шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833–1896). Четири от петте премии, които той завещава обикновено се присъждат в Стокхолм. Наградата за мир, според волята на нейния основател, се присъжда в Осло, също на 10 декември.

Сумата на всяка от Нобеловите награди за 2018 г. е 9 милиона шведски крони или малко по-малко от 950 000 долара.

С обявяването на носителя на Нобеловата награда за медицина започва необичайният сезон 2019, в който двама носители на отличието за литература ще бъдат наградени, след като скандал миналата година отложи връчването му и на фона на спекулации, че Грета Тунберг може да грабне наградата за мир.

Предстои да бъдат обявени наградите за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври.

Активистката срещу промените в климата Грета Тунберг се смята за един от фаворитите от водещи букмейкърски сайтове. Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче заяви пред АФП, че „е крайно невероятно“ 16-годишната активистка да спечели, допълвайки, че възрастта й може да работи срещу нея. Най-малкият лауреат на Нобелова награда за мир е Малала Йосафзай, която получи отличието през 2014-та на 17-годишна възраст.

Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир е премиерът на Етиопия Аби Ахмед, който сключи мирно споразумение с Еритрея. Възможно е отличието да бъде дадено и на неправителствена организация като „Репортери без граница“.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 3 тона акцизни стоки без бандерол иззеха при спецакция в Лясковец
Над 3 тона акцизни стоки без бандерол иззеха при спецакция в Лясковец
Съдът за втори път отложи разглеждането на жалбата на Куйович
Съдът за втори път отложи разглеждането на жалбата на Куйович