НОВИНИ

Двама германски журналисти бяха принудени да напуснат Турция

Двама кореспонденти от Германия бяха принудени да напуснат Турция, след като правителството отказа да продължи акредитациите им в страната. Случаят е изпитание за отношенията между двете държави. Германското правителство и редакциите на двамата журналисти протестираха. Външното министерство в Берлин втвърди предупрежденията за пътуване в Турция, която е дестинация номер едно за германските туристи тази година. Мария Стоянова с подробности за казуса.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:28, 11.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Последни мигове в задграничното бюро на германската обществена телевизия ZDF в Турция - кореспондентът Йорг Бразе се отправя към летище "Ататютурк". Колегите му пожелават "добър път". Там се среща с кореспондента на берлинския вестник "Тагесшпигел" Томас Зайберт. Двамата трябва да напуснат, защото без обяснение им е отказана акредитация за 2019 г.

Йорг Бразе, кореспондент на ZDF в Турция: Все още чакаме аргументи за решението. Ние сега напускаме страната, но ще продължим да следим и да информираме за събитията в Турция. За съжаление, ще го правим отвън. Турското правителство успя да заглуши гласа на много национални медии. Сега се опитват да го правят и с международната преса. Не трябва да приемаме това.
Томас Зайберт, кореспондент на "Тагесшпигел": Работя в Турция от 22 години. Първата ми акредитация е от 1997 г. Разбира се, няма да спра сега работата си, защото се налага да напусна. Ще продължа да пиша за Турция. Неприемливо - така реагираха редакциите на двамата и правителството в Берлин.
Хайко Маас, външен министър на Германия:Това е несъвместимо с нашето разбиране за медийна свобода. Освен това последните дни имаше и объркващи изказвания на един турски министър за възможни арести на германски туристи в Турция.

Затова външното министерство в Берлин повиши заплахата за пътуване на своята интернет-страница. Там се информира, че през последните години е имало множество случи на произволни арести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметовете на Созопол и Златица с обвинения за присвояване на общо 3 млн. лв.
Кметовете на Созопол и Златица с обвинения за присвояване на общо 3 млн. лв.
Протестите в Алжир продължават
Протестите в Алжир продължават