COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Двама подсъдими за катастрофата в Хитрино

След инцидента в Хитрино само двамата машинисти ще бъдат изправени на съд. Това каза пред журналисти шефът на Националната следствена служба Евгени Диков. При влаковата катастрофа и последвалия взрив загинаха 7 души, а близо 40 бяха ранени.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
11:33, 13.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Диков направи коментара си преди Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет, на което е единственият кандидат. Той обясни, че според комплексната съдебно-техническа експертиза - единствената причина за инцидента е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата.

Разследването не е установило технически проблем по релсите, стрелките или цистерните, нито нарушения в условията на труд и почивка - от страна на фирмата-превозвач. Според Диков - отговорност носят и двамата машинисти на товарната композиция.

Делото ще влезе в съда вероятно преди лятната ваканция.

Евгени Диков - директор на НСлС: Ако първият машинист не забележи сигнала на светофара и другите светлинни сигнали - вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега - защото обикновено са минавали транзит. Няколко седмици преди това имат указания че на тази гара трябва да спрат да изчакат пътнически влак, но явно заради рутината, която са имали отпреди са решили да преминат. Разбира се, тази ж.п. линия е строена преди години и се поддържа за нашите качества. Китайски и японски влакове-стрели не биха могли да минат по нея, затова ѝ е дадено това ограничение - в гарата се влиза с 40 км, а не с 80.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Боровец - пуст и безлюден (СНИМКИ)
Боровец - пуст и безлюден (СНИМКИ)
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината