НОВИНИ

Двама от пострадалите при авария в цех в село Симеоново остават в болница

До два месеца трябва да стане ясна причината за аварията в цеха за производство на биогаз в ямболското село Симеоново. При инцидента пострадаха трима работници. Двама от тях остават в ямболската болница в стабилно състояние.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
20:15, 07.12.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

След аварията и първите огледи, направени още снощи на мястото на инцидента, и експерти от инспекцията по околна среда в Стара Загора извършиха замервания за евентуална екологична опасност.

Райна Пондева, старши експерт към управление на отпадъците към РИОСВ Стара Загора: Оглеждаме дали има замърсяване на почви и какви са щетите. Но в случая няма такива щети... площадката е бетонирана и няма такива опасности... това е животинска тор, тя не е опасна.
Инж. Стефан Колев, експерт в РИОСВ Ст. Загора: За района и населението няма опасност, защото няма замърсяване на компоненти на околната среда - води, въздух и почви.

Собственикът на съоръжението е категоричен, че са предприети всички необходими предпазни мерки за нормалното функциониране на обекта. По негови думи инсталацията е въведена в експлоатация през януари тази година, след извършени проверки от отговорните институции. По време на инцидента съоръжението не е работило, а е функционирало на поддържащ режим.

Георги Станев, собственик на инсталацията за биогаз: Предполагам, че това е конструктивен или проектантски дефект на самата конструкция. Технологията е такава, че не предполага никакъв взрив, налягането на газа, който се съдържа вътре е изключително ниско.

От Районна прокуратура Ямбол не изключват нито една от възможните версии за аварията.

Мирослав Спасов, прокурор в РП-Ямбол: Техническа грешка, техническа неизправност, човешка грешка, някакъв конструктивен недостатък по съоръженията. Предстои назначаването на множество експертизи едва след това ще можем да дадем по-пълна информация какво се е случило.

Досъдебното производство е образувано за причиняване на телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение. При доказване на вина предвиденото наказание е до три години лишаване от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания
Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания
Серия от верижни катастрофи заради лед по пътищата в страната
Серия от верижни катастрофи заради лед по пътищата в страната