НОВИНИ

Двама руснаци построиха атрактивен минивлак

Ще Ви разкажем за една сбъдната детска мечта. Павел Чилин и негов приятел от село Уляновка, Ленинградска област, са построили минивлак.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:48, 06.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Този мини-парен влак се движи по линия с дължина 330 метра. Тя се намира в двора на Павел Чилин в Уляновка.

Павел Чилин, дизайнер на минивлака: Бях на 10-11 години, когато за първи път видях подобен парен влак по време не пътуване до Литва. И от тогава мечтая да имам такъв.

И така, през 2011 година Павел и приятелят му - бившият жп работник Сергей Терехов, се захващат да осъществят детската мечта на Павел. Работят с много желание, търпение и... подръчни средства. В строежа се включва почти цялото село. Хората им носят материали, понякога и помагат.

Павел Чилин: Започнахме да строим локомотива полека - направихме скица, обсъдихме всичко, изградихме концепция. Направихме котле, после бавничко и други елементи. Имаше и паузи, но тази година се активирахме и го построихме.

Едно от големите вдъхновения на Павел са теснолинейките, използвани най-вече по време на Първата световна война. Минилокомотивът е строен по тяхно подобие и се движи по релси, между които разстоянието е 30 см. Возилото може и да изглежда малко, но е практично - може да вози машиниста, както и различни материали до по-отдалечените места в двора.

Павел Чилин: По план ще завършим локомотива, ще го боядисаме. Ще направим и вагон, даже по-добре два. А по-нататък мислим и за по-сериозни проекти. Може би в някой парк да се изгради по-дълга жп линия, няколко километра, да кажем. С туристическа цел.

Едно от най-любимите места на Павел е мостът с дължина 8 метра. Самоукият майстор на парния минилокомотив обещава да продължи да усъвършенства возилото и скоро то да носи радост не само на създателите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат в разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп
Обрат в разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп
Борис Джонсън призова Тръмп да отмени митата върху шотландското уиски
Борис Джонсън призова Тръмп да отмени митата върху шотландското уиски