НОВИНИ

Две бебета са се заразили с коронавирус в Ухан

Утре се очакват резултатите за наличие на коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин. Той е настанен за лечение в Хасковската болница и според лекарите има пневмония. Вчера от там потвърдиха, че резултатите на останалите трима българи със съмнение за заразата са отрицателни. Още по-тревожни новини от огнището на заразата - град Ухан. В града бяха регистрирани два случая на новородени, заразени с новия коронавирус. Броят на диагностицираните носители на вируса в Китай надхвърли 24 хиляди души, а на смъртните случаи вече са почти 500. Китайските власти мобилизират новите технологии в борбата срещу вируса, а акцията "Аз не съм вирус" мобилизира все повече хора срещу предразсъдъците спрямо китайците по света.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:45, 05.02.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Възможното предаване на коронавируса от майка на дете проучват в детската болница в Ухан. Оттам съобщават, че състоянието на двете бебета, заразени с вируса, е стабилно. Едното със сигурност се е родило здраво, установили са докторите.

Болниците в Ухан продължават да приемат пациенти с коронавирус, нови зали и спортни центрове се превръщат в лазарети, медици и военни работят при максимално натоварване, а в южния китайски град Гуанджоу изпитват в реални условия робот, готов да замести сестрите и санитарите в инфекциозните отделения. Роботите от този тип умеят да събират данни за пациентите и да им дават лекарства и храна.

Чен Рен, завеждащ отделение по инфекциозни болести: Те могат да събират и отпадъци и материали за дезинфекция, а това предпазва допълнително медицинските работници от зараза.

Най-малко 10 пътници от круизен кораб край бреговете на Япония са дали положителна проба за коронавируса. Плавателният съд с 3 711 души на борда е поставен под карантина. Повече от 20 държави изпратиха хуманитарна помощ на Китай с материали за контрол и предотвратяване на болестта. А видеото със заглавие "Аз не съм вирус. Аз съм човек", заснето от млад китаец във Флоренция, не спира да обикаля социалните мрежи, за да напомни, че човечността не бива да отстъпва пред психозата от новия щам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава
Иван Гешев: Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава
Гешев: Медиите да се обръщат към Лозан Панов относно съдия Миталов
Гешев: Медиите да се обръщат към Лозан Панов относно съдия Миталов