COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Две български ленти с премиера на "София филм фест"

Два български филма ще направят световната си премиера на тазгодишното издание на "София филм фест". "Прасето" на Драгомир Шолев и "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов ще се състезават и за голямата награда на кинофестивала, който започва на 7 март.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:56, 05.02.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Животът

Тази година на "София филм фест" ще бъдат представени над 170 филма. Освен прожекции в столицата, до края на март специални издания ще има в Бургас, Пловдив и Варна. За първи път фестивалът се открива с български документален филм - "Да ходиш по вода" за художника Кристо. На него са посветени още седем филма.

Стефан Китанов, организатор: Основната част от тях са филмите на братя Мейсълс - едни от най-големите документалисти в световното кино - те са разработили процеса по изграждане на едни от най-известните произведения на Кристо и Жан Клод.

На кинофестивала ще бъде показан и филмът на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон - "Рома", който е сред заглавията с най-много номинации за "Оскар".

По традиция и тази година ще бъде връчена специална награда за късометражен филм. От общо 64 заглавия са селектирани 12.

Надежда Косева, режисьор, председател на Селекционната комисия: Очертава се една нова различна тенденция сред авторите, има една част от авторите, които не се занимават със социална драма, а по-скоро се опитват да търсят условен разказ - някакъв по-различен начин да се говори за нашето време тук и сега.

В категорията пълнометражни филми се състезават 11 заглавия. Специално място е запазено за българските "Прасето" и "Снимка с Юки". И докато първият разглежда актуалната тема - насилие в училище, вторият е по разказ на нашумелият писател Мирослав Пенков, копродукция с Япония и с подкрепата на БНТ и Националния филмов център.

Димитър Стоянович, сценарист на "Снимка с Юки": На мен ми беше интересно какво се случва след края на този разказ и всъщност сценарият е това - разказът свършва и започва филма.
Драгомир Шолев, режисьор на "Прасето": На всички ни е ясно, че живеем в едно доста агресивно общество - общество, където има недостиг на толерантност, на разбиране към другия.

Филмовият фестивал ще продължи до 28 март.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Зрелищна акция срещу италианската Камора в Испания
Зрелищна акция срещу италианската Камора в Испания