НОВИНИ

Две италиански области поискаха повече автономия

Избирателите в две богати области в Северна Италия гласуваха с голямо мнозинство на референдуми вчера за по-голяма автономия от централното правителство в Рим. Референдумите не са обвързващи за централното правителство.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:36, 23.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Над 90 процента от гласувалите избиратели в италианските области Венето и Ломбардия подкрепиха по-широка автономия. Те поискаха повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи. В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия. Те са управлявани от опозиционната Северната лига.

Президентът на Ломбардия Роберто Марони заяви, че с референдумите двете области могат да обединят сили, "за да поведат битката на века".

Роберто Марони, президент на Ломбардия: Много съм щастлив от този резултат и сега имам много важен ангажимент, възложен ми от народа на Ломбардия. А той е да отида в Рим и да получа, зачитайки националното единство, повече права и ресурси, отчитайки специфичния характер на регион Ломбардия.

Президентът на Венето Лука Дзая каза, че над два милиона жители на областта са гласували на референдума, чийто резултат нарече "красив". Двамата лидери ще обсъдят с регионалните съвети исканията на двете области към централното правителство, след което ще отидат в Рим за да се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цецка Цачева ще разговаря със синдикати на работещите в затворите
Цецка Цачева ще разговаря със синдикати на работещите в затворите
Решителна седмица за бъдещето на Каталуния
Решителна седмица за бъдещето на Каталуния