НОВИНИ

Две нови защитени зони по "Натура 2000" обявени в Рила

Две нови защитени зони в Рила ще бъдат установени, след като правителството прие решение за това.

две защитени зони натура 2000 обявени рила
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 28.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Зоните се намират в периферията на Национален парк "Рила". Защитена зона “Рила буфер” е с площ около 380 км2 е по Директивата за птиците, а защитена зона „Ниска Рила“ е разположена на около 370 км2 и е по Директивата за местообитанията. Двете зони се припокриват като територия.

Решението е резултат на 12-годишна борба на българското общество за опазване на горите и реките на Рила, заявиха от Коалиция „За да остане природа в България”.

Още през 2007 г. Българско дружество за защита на птиците депозира сигнал за недостатъчност на мрежата от защитени зони за птиците, поради недеклариране на 26 орнитологично важни места за защитени зони от "Натура 2000".

През 2017 г. Европейската комисия отнесе случая в Европейския съд, който осъди България да обяви защитената зона за птиците.

"С обявяването на зоните се прави голяма крачка напред за запазване на Рила планина, нейните гори и уникален животински свят", заявиха от Коалиция „За да остане природа в България”.

Със зона „Рила-буфер“ 100% от орнитологично важните места в България са включени в "Натура 2000", с което страната изпълнява като ангажиментите си по европейската Директива за птиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Махат водната стена от столичния площад Гарибалди
Махат водната стена от столичния площад "Гарибалди"
Герасим Георгиев-Геро гост в Извън играта по БНТ1
Герасим Георгиев-Геро гост в "Извън играта" по БНТ1