Две от петте кланици в Пловдивска област се охраняват от военна полиция. Във всички клането на животни се извършва в присъствие на ветеринар. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-областният управител на Пловдив Димитър Керин.

Пловдив

Керин съобщи, че на кметовете е разпоредено да осигурят площадки за загробване, като ги съгласуват с екологичните власти.

Вчера проби на две отстреляни диви прасета в Ловно стопанство в парк Родопи, Пловдив дадоха положителна проба за Африканска чума по свинете, а днес се очакват официални резултати от референтната лаборатория. Ако те се потвърдят, това ще е първи случай на разпространяване на заболяването в Южна България. В стопанството ще се извърши така наречения подборен лов.

Заместник-областният управител посъветва частните стопани да се съобразят с предписанията да заколят прасетата в частни стопанства в 20-километровите зони около индустриалните свинеферми. Срокът за това изтича в петък, а от следващата агенция екипи на Българската агенция за безопасност на храните ще започнат проверки по частните дворове.

Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете

Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете

Африканската чума по свинете стигна и до региона на Пловдив. При две отстреляни диви прасета в ловно стопанство има съмнения за наличие на заболяванет...