НОВИНИ

​Две резолюции бяха приети на Парламентарната асамблея на НАТО в Букурещ​

Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ с участието на делегати от над 50 държави - членове, асоциирани членове и наблюдатели, продължи работа днес с приемането на две резолюции, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

bnt avatar logo
от БТА
23:15, 08.10.2017
Чете се за: 01:34 мин.
По света
​две резолюции бяха приети парламентарната асамблея нато букурещ​

Комисията за гражданско измерение на сигурността прие единодушно резолюция въз основа на доклада на специалния докладчик Ула Шмид от Германия, в която се изтъква, че "стабилността на Черноморския регион е от огромно значение за всички нас".

Представителят на Румъния в комисията Анджел Тилвар уточни, че са приети пет допълнения към резолюцията, предложени от румънска страна. "Тази резолюция е важна за Румъния и изхожда от предпоставката, че регионът на Черно море е важен стратегически регион за НАТО. За съжаление, в тази зона през последните десет години два пъти бе използвана военна сила, а стабилността и сигурността в зоната бяха силно засегнати от незаконното анексиране на полуостров Крим, последвано от силното му милитаризиране, и ситуацията в Източна Украйна", каза Тилвар.

По думите му с предложените от Румъния допълнения е направен опит да се подчертае важността и да бъдат отразени мерките, предприети от НАТО в отговор на ситуацията със сигурността в Черноморския регион и фактът, че НАТО е поела активна роля като организация за колективна отбрана. Друго допълнение, предложено от Румъния, касае усилията на Молдова в борбата с корупцията и засилването на върховенството на закона.

Представителят на Молдова в комисията Михай Гимпу изрази съжаление, че в резолюцията не е било прието допълнение от Молдова, с което се настоява за изтегляне на руските сили и въоръжение от територията на Молдова, по-конкретно от Приднестровието. Запитан какво очаква Молдова от НАТО и партньорите, Гимпу отговори: "Да се обединим с Румъния", съобщава Зиаре.

Днес бе приета и резолюция за "превръщането на информацията в оръжие", която бе представена от докладчик Джейн Корди от Канада. "Фейсбук и Туитър промениха из основи обществото. Тази революция промени политическите системи, международните отношения и световната сигурност.

Социалните медии разшириха социалния диалог, вкараха в дискусията други проблеми, мобилизираха гражданското общество навсякъде по света. В същото време социалните медии могат да доведат до раздробяване и поляризиране на обществото и да предоставят по-голяма видимост на радикални мнения, както и да спомогнат за разпространението на фалшиви новини", заяви Джейн Корди.

Тя посочи, че "за Русия кибер сферата е бойно поле". "Интензивността и ресурсите на руската информационна война завариха евроатлантическата система неподготвена", заяви Корди. "Освен това "Ислямска държава" и други терористични организации използват информационните технологии и комуникации за собствени цели", допълни тя.

Джейн Корди посочи, че за противодействие на тези дейности са предприети много мерки от страна на евроатлантическата общност. В проекта за резолюция се препоръчва създаване на специална институция, която да отговаря за идентифицирането на атаки за дезинформация и да им противодейства.

Според Корди трябва да се инвестира повече и в образоването на гражданите, в развитието на познанията за информационните технологии и за развитие на критично мислене, за да може хората да разпознават фалшивите новини. Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще завърши утре в румънската столица, където пред делегатите ще говорят генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, румънският президент Клаус Йоханис и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Президентът Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Снежната покривка на връх Ому в Румъния достигна 82 см
Снежната покривка на връх Ому в Румъния достигна 82 см