НОВИНИ

Две са основните версии за взрива в Хитрино според експерти

Товарният влак, който излезе от релсите в село Хитрино се е движел с превишена скорост - това обяви директорът на спецзвеното за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скорбански. По-високата скорост е установена от скоростомерната лента на локомотива. Все още обаче е рано да се каже дали това е причината за тежкия инцидент.Какво точно се е случило, предстои да установят разследващите. Две са основните версии обаче, които вече се завъртяха в медийното пространство.

bnt avatar logo
от И.Бисерова / Д.Тодорова
18:40, 12.12.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Едно е сигурно - взрив вътре в цистерната не може да има, твърдят експертите. Искрата идва отвън - или е имало теч, в следствие на който идва искра, възпламеняване и влакът дерайлира, или първо вагоните излизат извън релсите, може би заради не добре укрепен железен път, и цистерната се разрушава от удар и възпламенява. Стрелочникът твърди, че първо е видял искри, а след това влакът е дерайлирал. Експерти смятат друго.

Николай Николов, гл. комисар, дир. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": "В следствие на транспортното произшествие се е получил пробив на цистерната, този пробив е довел до облак, загазоване на голямо пространство, на практика в целия център на града, на селото, след което искра е възпламенила това нещо. Няма такъв факт, че цистерната е експлодирала. Тя се е разрушила, изтича газта, а запалването е взрив тука. Откъде идва запалването, не мога да кажа."

При пробив на цистерната, горивото изтича и тъй като то е по-тежко от въздуха, пада ниско долу...до релсите, където се е получила и искрата най-вероятно. Взривната вълна е отнесла почти всичко.

Вилдан Салимова: "Излязох аз и видях гърма, но това което изживях беше нещо кошмарно, самата стая...беше някаква червена светлина, която сигурно от искрите от влака, с такава сила идва, че това сигурно е по 7-ма степен по Рихтер"

Не се изключва проблем и в контактната мрежа, която също в момента се демонтира.

Фирмата превозвач "Булмаркет" прави своя проверка на инцидента. Внесли са искане в прокуратурата в Шумен вагоните да не бъдат местени, за да се запази автентичността на обстановката.

Станко Станков, собственик на фирмата превозвач "Булмаркет": "Влакът е приет в изправно състояние. Имало е един вагон, който е бил празен. Ние сме алармирали, че вагонът има неизправност в ходовата част. Той не е бил натоварен, пътувал е празен."
Станко Станков, собственик на фирмата превозвач "Булмаркет": "Възможно е да има и други версии: проблем по железопътната линия, стрелки, прелези. Възможно е да има техническа неизправност на някой от вагоните, което да е причинило дерайлирането."

Експерти в бранша коментират, че не бива да се бърза със заключенията, защото подобни инциденти никога не става само от една грешка.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наказание за шефката на хематологичното отделение в Русе, заради заразената кръв
Наказание за шефката на хематологичното отделение в Русе, заради заразената кръв
Младеж загина при катастрофа в Кюстендил
Младеж загина при катастрофа в Кюстендил