НОВИНИ

Две скандални обществени поръчки от земеделието отиват на прокурор

Две скандални обществени поръчки за юридически услуги за почти 1 млн. лева предал на прокуратурата служебният земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков. Това обяви самият той на пресконференция в земеделското министерство.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:20, 14.03.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
две скандални обществени поръчки земеделието отиват прокурор

Двете поръчки, с които министърът сезирал прокуратурата още миналата седмица са свързани с т.нар. Кодекс за поземлените отношения. Единият договор е анализ на режима на земеползване, а другият е изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие: Кодекс за поземлените отношения.

„Договорите са сключени с една и съща външна адвокатска кантора, въпреки че МЗХ разполага с експерти и административен капацитет да се справи и с двете задания”, каза Бозуков.

Първата поръчка е за изготвяне на правен анализ дали е необходим кодекс и е за 385 000 лв. без ДДС. А втората – да се напише кодекс и е на същата цена на база на направения анализ. „Вън от съмнение е, че трябва да имаме Кодекс за поземлените отношения. Тук обаче е интересно защо външна фирма е трябвало да прави анализа, след като в структурите на МЗХ са Институт по аграрна икономика и Институт по почвознание. Министерството има и добри юристи в правния отдел“, каза министърът.

Каква е истината за смяната на ръководството в „Напоителни системи”, според министъра - само за 8 месеца задълженията на дружеството са се увеличили с 5 млн. лв. Установили са и нередности свързани с възнагражденията, получавани от Галина Панайотова като изпълнителен директор и председател на съвета на директорите. Според закона тя няма право да бъде едновременно и на двата поста, но според министъра само за 6 месеца от своето управление е получила общо 36 000 лв.

Земеделският министър сигнализира за проблем, свързан с остър недостиг на средства за мерките агроекология и биопроизводители. Затова и на 28 февруари, той подписва заповед за ограничаване на приема на нови заявления по двете мерки. Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е с период на действие от 2014 г. до 2020 г. средствата за акроекология и биопроизводство обаче, по думите му, са похарчени само за 2 години. Кой е получил най-много, според министъра - 41,9% или 65 млн. евро от средствата на агроекологичната мярка са отделени за опазване на защитени видове птици. „Иначе казано: Гъските изядоха субсидиите“, посочи той.

30,61%, което е 47,5 млн. евро са насочени към животновъдите. Близо 23% от средствата, което е 35,5 млн. евро са заделени за мерки срещу почвената ерозия.

„Подобна и дори още по-критична е ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет“, посочи Бозуков. Бюджетът е около 283 млн. лв., от тях са разпределени 379 млн. лв. „Това означава, че има дупка, т.е. на минус сме с 96 млн. лв.“, заяви министърът.

Той посочи, че заповедта, която е издал не прекратява изплащането на средства на тези, към които вече е поет ангажимент, а се спира приемането на заявления за нови бенифициенти. МЗХ търси начин въпреки ситуацията да се осигурят допълнителни средства за животновъди и сертифицирани биологични производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Възможно е да се намали размерът на премиите в Пирогов
Възможно е да се намали размерът на премиите в "Пирогов"
Убиецът на таксиметровия шофьор в с. Николово най-вероятно е клиент
Убиецът на таксиметровия шофьор в с. Николово най-вероятно е клиент