Двегодишен преходен период и избори очакват Судан след преврата

Военните взеха властта в Судан. Предстои двугодишен преходен период, който ще завърши с избори, съобщи министърът на отбраната. Това става след месеци на масови протести срещу президента Омар ал Башир, чийто диктаторски режим продължи близо 30 години.

Фани Аронова
от Фани Аронова
преди 11 месеци
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Безкръвният военен преврат в Судан започна с влизане на военни машини в района, където е резиденцията на президента в столицата Хартум.

Пред Министерството на отбраната демонстранти скандираха "Той падна, ние победихме". Президентът е отведен "на сигурно място", съобщи военният министър по държавната телевизия.

Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф, министър на отбраната на Судан: Обявявам, в качеството си на министър на отбраната и глава на Върховния съвет за сигурност, падането на този режим и задържането на неговия лидер.

От днес е в сила тримесечно извънредно положение и конституцията се суспендира. Затварят се въздушното пространство - за 24 часа, и границите на страната - до второ нареждане.

Самият Ал Башир дойде на власт с преврат през 1989 г. Международното правосъдие го обвинява във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.

Но радостта от свалянето на президента се обърна в гняв, когато стана ясно, че Судан ще се управлява от военен съвет. Организаторите на протестите призоваха те да продължат.

Топ 24
Най-четени