НОВИНИ

"Движение България на гражданите" няма да подкрепи поскъпването на билетчето

Общинските съветници от Движение България на гражданите няма да подкрепят увеличаването на цената на билета в столичния градски транспорт на 1,60 лв. Това съобщиха от пресцентъра на партията, след днешното заседание на Изпълнителния съвет.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:40, 12.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Срещу поскъпването вече се обявиха и останалите общински съветници освен представителите на ГЕРБ. Дори кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не стои зад предложението. Така повишаването на цената на билета изглежда все по-малко вероятно да бъде одобрено от Столичния общински съвет.

Няма ясни мотиви, цената на билета за градския транспорт да бъде увеличена с 60%, категорични са от "Движение България на гражданите". В официално съобщение на сайта на партията, общинският съветник Стефан Марков призовава да се обсъди съкращаване на заплатите и работните места в Центъра за градска мобилност, вместо да се мисли за поскъпване на хартиения билет. От партията настояват още за публичност на договорите на ЦГМ и транспортните дружества, за да са ясни цените, на които се изкупуват горивата, енергията и консумативите.

От ГЕРБ отговориха, че вече са взети мерки за свиване на разходите.

Зафир Зарков - общински съветник от групата на ГЕРБ: "Повечето от транспортните оператори изпълняват почти същите транспортни задачи с много по-малък финансов ресурс. Има известно увеличение на персонала, но то изцяло се дължи на увеличения брой на контрольорите в обществения градски транспорт."

Един глас не достига на ГЕРБ за мнозинство в Столичния общински съвет. След като и общинските съветници от "Движение България на гражданите" заявиха, че са против поскъпването на билета от първи май, управляващите в София ще разчитат някоя партия да промени позицията си или в залата да има отсъстващи съветници, което ще намали кворума.

Зафир Зарков - общински съветник от групата на ГЕРБ: "Разчитаме на хората, които са готови да поемат отговорност за такива непопулярни решения, от всички политически сили."

"В случай, че не успеете да съберете подкрепа, ще направите ли нов проект?"

"Силно се надявам, че това няма да е предмет на следващата сесия - тази тема."

Вдигането на цената на билета ще бъде гласувано от общинските съветници в четвъртък на заседание на Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт: Откритата в Тулуза картина е на Караваджо
Експерт: Откритата в Тулуза картина е на Караваджо
Ирина Бокова: Наясно сме и с новите предизвикателства, пред които сме изправени
Ирина Бокова: Наясно сме и с новите предизвикателства, пред които сме изправени