НОВИНИ

Двор на частен имот в Сопот се е превърнал в сметище

Жители на Сопот излязоха на спонтанен протест заради нерегламентирано сметище в частен имот в центъра на града. Те се оплакаха, че боклуците често падали в дворовете им и на улицата. Хората алармираха, че градът се намира пред екологична катастрофа и може да пламне епидемия.

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 18.04.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Жителите на Сопот посочиха, че многократно са виждали собствениците - майка и син, да носят всякакъв вид отпадъци и ги да трупат в двора на къщата. Вече 20 години проблемът не е решен:

Вела Несторова: Виждаме плъхове, белки, мишки, постоянно прехвърлят тук, търчат...
Николина Пулева: Просто ние трябва да се махаме, долу всичко гние, на вратите бяха поникнали ей такива гъби от влагата. Това всичко слиза в темела, което изгние... като се стопли всичко, тука е смрад, страшно е...
Станислава Делидимова: Това е екобомба за всички нас и се получава така, че двама клошари въртят на пръст абсолютно всички цялата държава.

От РИОСВ-Пловдив отговориха, че сигналът е препратен по компетентност на кмета на община Сопот, тъй като случаят не е от компетенцията на екоинспекцията. Местните обвиниха институциите и местната власт, че досега не са предприети необходимите мерки за решаване на проблема. Заместник-кметът на Сопот посочи, че проблемът не е само в правомощията на общината.

Николай Новаков - заместник-кмет на община Сопот: Аз разбирам вашите тегоби, сигналите са ви препратени към тези, които трябва да кажат дали тука има воня, миризма, най-вероятно е така, но общината не е компетентния орган.

Освен тази къща в града, майката и синът имат вила в покрайните на града, където се прибират да пренощуват. Те не бяха открити за коментар. Там около тяхната вила се натъкнахме на огромно нерегламентирано сметище, което се разпростира на площ около 5 декара.

Станислава Делидимова: Там става въпрос за огромна площ отпадни вещества, разложени материали от всякакъв произход, трябва да се види, да се вземат мерки, защото това е екологична катастрофа.

Преди около две седмици на тел.112 е бил подаден сигнал за наличие на боеприпаси или части от тях в частния имот в града. От Районна прокуратура-Карлово посочиха, че сигналът е бил отработен, проверката е приключила и нямат данни за наличие на взривоопасни вещества. Прокуратурата ще изпрати предписание на общината да предприеми действия по изпълнение на задълженията си по почистване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От асансьорната асоциация настояват за оставка на ръководството на ДАМТН
От асансьорната асоциация настояват за оставка на ръководството на ДАМТН
Капсула с храна и оборудване беше изстреляне към МКС
Капсула с храна и оборудване беше изстреляне към МКС