НОВИНИ

​Двойно повече експерти е назначило МВР в отдел "Киберпрестъпност"

Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов на конференция за трафика на хора и киберпрестъпленията. Интернет става все по-опасна зона, особено за децата, а социалните мрежи са основен инструмент за набиране на жертви на педофилите, стана ясно по време на форума.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
22:37, 25.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Обикновено родителите са бдителни, когато непознат мъж изпрати на детето им покана за приятелство във Фейсбук. Оказва се, че педофилите често се представят със женски имена и снимки. По този начин по-лесно печелят доверието на потенциалните си жертви.

Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП: Обикновено се започва с приятелство във Фейсбук, обмен на няколко съобщения в "Месинджър", след което извеждане на детето от тази т. нар. "по-голяма какичка" и приканването му да се покаже, да се снима по бански, по бельо, без бельо, извършващо определени сексуални действия пред камера и впоследствие изнудвано.

Еврокомисарят Мария Габриел подчерта, че е необходимо децата да бъдат постоянно информирани за опасностите, които дебнат в мрежата. Именно такава е задачата на европейската кампания SaferInternet4EU.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: Киберхигиената, базови умения, за да се разпознават навреме тези опасности, да знаеш на кого да сигнализираш, за да потърсиш помощ - това са изключително важни елементи.

Вътрешното министерството инвестира средства в още техника и експерти в отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП, тъй като напредъкът на технологиите отваря нови врати и пред престъпниците.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Високите технологии и възможността за бърз обмен на данни, които интернет предоставя, успешно благоприятстват за развитието на определен вид престъпна дейност, какъвто е трафикът на хора.

Този вид престъпност е сред приоритетите на МВР. От началото на годината полицията е работила по 5 случая, свързани с трафик на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Журналисти от повече от 50 медии от България и чужбина се събраха в Скопие
​Журналисти от повече от 50 медии от България и чужбина се събраха в Скопие
​От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%, а дизелът - с 20%
​От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%, а дизелът - с 20%