НОВИНИ

Двойно повече международни участници на маратона в Северна Корея

950 са международните участници от западните страни, които се включиха в маратона по улиците на Пхенян тази година, съобщава BBC. През 2018 г. те са били едва 450. За шести пореден път в бягането могат да участват и гости от чужбина.

Александър Детев
от Александър Детев
16:29, 07.04.2019
Чете се за: 01:40 мин.
По света
двойно повече международни участници маратона северна корея

Маратонът е част от официалните тържества по случай рождения ден на Ким Ир Сен, който се отбелязва като национален празник в страната на 15 април. Първият лидер на Корейската народно-демократична република е роден през 1912 година.

Чуждестранните участници на маратона са основно ентусиасти, които обикалят света и взимат участие в организирани бягания на различни точки по земното кълбо.

Една от тях е Жасмин Барет, която участва на маратона в севернокорейската столица за трети път:

"Бих го препоръчала и на други (участието в бягането - б.р.), защото е страхотен начин да видиш града и хората, живеещи там", казва тя, цитирана от агенция Франс прес.

Участие в бягането е взел и британският посланик в Пхенян Колин Крукс. Това съобщи самият той в Twitter.

На маратона обаче няма участници от САЩ, тъй като за тях е забранено да влизат в изолираната страна след смъртта на американския студент Ото Уормбиър през 2017 година. Той беше осъден на 15 години поправителен труд след като беше признат за виновен, че в новогодишната нощ е свалил пропаганден плакат от стената на хотел в Пхенян. Уормбиър, който е обикалял Китай на път за Хонконг, където е щял да следва, посещава севернокорейската столица с група приятели. Впоследствие е арестуван, а през юни 2017-а върнат в САЩ в кома. Момчето така и не се връща в съзнание и умира на 13 юни 2017 година.

;

Сигнал за известно подобрение в отношенията между САЩ и Северна Корея беше даден със срещата между лидерите на двете държави през 2018 година. След като през 2017 година американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си размениха серия от заплахи, през следващата година те заявиха намерението си да отворят нова страница в отношенията между двете държави и се срещнаха в Сингапур.

На срещата двамата лидери подписаха декларация, в която Северна Корея препотвърди намерението си, вече заявено в декларация с Южна Корея, да работи за денуклеаризация на Корейския полуостров. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети Пхенян през юни същата година, но втората му визита беше отменена след като Международна агенция за атомна енергия потвърди, че Северна Корея продължава да разработва ядрената си програма. През февруари тази година Тръмпи и Ким Чен Ун се срещнаха, този път в Ханой, но въпреки първоначално обявените намерения, споразумение между двете държави не беше подписано.

;

Въпреки това изминалата 2018 беше знакова за отношенията между Пхенян и Сеул. В началото на годината делегация от Северна Корея взе участие в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. През септември лидерите на двете държави Ким Чен-ун и Мун Дже-ин подписаха декларация декларация за мир, просперитет и обединение на Корейския полуостров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН призова за “спешно“ примирие в Либия за евакуация на цивилни и ранени
ООН призова за “спешно“ примирие в Либия за евакуация на цивилни и ранени
Холандец измина 95 000 км за 3 години с електрически автомобил
Холандец измина 95 000 км за 3 години с електрически автомобил