НОВИНИ

Джамбазки за доклада на ЕК: Мониторингът на България е дискриминационен

Наистина мониторингът на България е дискриминационен и както е организиран, е "чисто политически инструмент", каза евродепутатът Ангел Джамбазки отнсно доклада на ЕК.

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 16.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Ангел Джабазки ВМРО/ЕКР: "Така както България е изпълнила всички критерии, технически, за влизане в Шенгенското пространство, но не влиза заради вътрешните проблеми на Холандия, заради нежеланието на Германия и заради други вътрешнополитически въпроси в други европейски държави, по този начин, с този механизъм България и Румъния са поставени в неравностойно положение."

Според Джамбазки такъв механизъм би могъл да бъде полезен, например в Малта. По думите му дори в Германия се приемат нормативни документи, които нарушават основните права и свободи като например, правото на придвижване, които засягат източноевропейските превозвачи.

Джамбазки смята, че в това отношение има два подхода: или да има такъв механизъм за всички, или изобщо да няма такъв механизъм.

Емил Радев пък отбеляза, че ЕК е оценила, че България е на прав път и напредва. Това според него е най-добрият доклад, който сме получавали за 11 години. Отчетена е огромната воля на правителството за реформи и да изпълни 17-те препоръки, нови препоръки няма, а трябва да се довърши изпълнението на предишните 17.

Радев изрази надежда, че през 2018 година, след като изпълним всички препоръки по доклада от 2017-а, "да затворим този дискриминационен за България механизъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красен Станчев: Няма законови пречки за втори лифт в Банско
Красен Станчев: Няма законови пречки за втори лифт в Банско
Национален траур в Гърция в памет на жертвите от наводненията
Национален траур в Гърция в памет на жертвите от наводненията