COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Джеф Безос предостави прототип на апарат за кацане на Луната

Милиардерът Джеф Безос представи прототип на апарат за кацане на Луната, наречен „Блу муун“ (Blue Moon) - или „Синя луна“.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:16, 10.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
Животът

Предприемачът Джеф Безос, който е най-богатият човек на планетата, показа на света новия си проект на фона на амбициите на Вашингтон да създаде лунна база до пет години.

Джеф Безос, основател на „Амазон“ и „Блу ориджин“: Това е "Блу Муун". Това е огромен апарат. Едно невероятно превозно средство.

Прототипът се разработва от три години. Първото кацане на „Блу муун“ на лунната повърхност е планирано за 2024 година. Предвидено е приземяването да стане в областта на южния полюс на Луната, където има замръзнала вода. От нея би могъл да се произвежда водород, който ще се използва като гориво за изследване на Слънчевата система. „Блу муун“ може да превози близо 3,6 тона полезен товар и 6,5 тона в по-голямата си версия.

Зареден с гориво, апаратът тежи 15 тона.

;

На представянето във Вашингтон Безос подчерта, че в космическите мисии има два ключови фактора - намаляване на цените на полетите и използването на ресурсите, които се намират в космоса.

Джеф Безос, основател на „Амазон“ и „Блу ориджин“: Време е да се върнем на Луната. Този път, за да останем.

Правителството на Доналд Тръмп обяви, че през 2024 планира да изпрати астронавти на Луната, като сред тях за първи път ще има и жена.

Топ 24
Най-четени
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба