НОВИНИ

Джок Полфрийман със забрана да напуска страната

Нов казус с Джок Полфрийман - може ли да напусне страната. Адвокатът му заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов", че клиентът му има паспорт и е свободен, но властите у нас го държат незаконно.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:08, 28.09.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

От МВР отговориха, че Полфрийман има издадена забрана от прокуратурата за напускане на страната и процедурата по експулсиране не може да бъде изпълнена. Австралиецът вече е получил призовка да се яви пред Върховния касационен съд на 23 октомври, когато ще стане ясно дали ще бъде възобновено делото за предсрочното му освождаване.

Австралийските власти вече са издали паспорт на Джок Полфрийман и служител от консулството към посолството на Австралия в Атина е пристигнал с документа в София.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: Не e в него този паспорт. Той е във властите, консулските власти. Българските власти са уведомени за този паспорт, получили са копие. Българските власти държат Джок Полфрийман без никакво правно основание задържан.

От дирекция "Миграция" на Джок Полфрийман е издадена заповед за експулсиране, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Според източници на "По света и у нас" австралийският консулски служител е представил в "Миграция" само ксерокопие на паспорта на Полфрийман и е поставил условие документът да му бъде връчен на летището при изпълнение на експулсирането.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Има две забрани наложени от прокуратурата за напускане на Република България, така че когато всичките условия бъдат изпълнени, ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето.

Експулсирането може да се случи само ако прокуратурата вдигне забраната за напускане на страната. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви за "По света и у нас", че забраната не е вдигната заради искането делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман да бъде възобновено. Държавното обвинение очаква произнасянето на съда по искането за спиране на изпълнението.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Получихме призовка от ВКС, която трябва в днешния ден да бъде връчена на австралийския гражданин Полфрийман за явяването му на заседанието, което ВКС насрочи за 23 октомври.

Сега заминаването на Джок Полфрийман е в ръцете на върховните съдии, които ще гледат казуса. Ако те не уважат искането за спиране изпълнението на определението за условното му предсрочно освобождаване, австралиецът ще трябва да бъде експулсиран и така той няма да се яви в съда на 23 октомври. Ако спрат изпълнението, тогава Полфрийман ще остане у нас поне до заседанието на ВКС.

В социалната мрежа правосъдният министър коментира обвиненията, че обществената реакция по казуса нарушава независимостта на съдебната власт. Данаил Кирилов риторично попита дали обществото има право на преценка, дали неговото доверие към съда трябва да е безусловно и кой принцип има предимство - този на законността или този на независимостта на магистрата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицински сестри и лекари излязоха на протест в Карлово
Медицински сестри и лекари излязоха на протест в Карлово
Жена загина, а четири деца са ранени при тежка катастрофа край Литаково
Жена загина, а четири деца са ранени при тежка катастрофа край Литаково