НОВИНИ

Джон Болтън е новият съветник по националната сигурност в САЩ

Джон Болтън е новият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп. Болтън е бивш посланик на САЩ в ООН. Това ще бъде третият съветник по националната сигурност на Тръмп в рамките на 14 месеца.

bnt avatar logo
от БТА
08:44, 23.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
джон болтън новият съветник националната сигурност сащ

Президентът Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър и ще стане третият му съветник по националната сигурност от встъпването в длъжност преди малко повече от година. С този ход той продължава да изгражда един от най-твърдолинейните екипи по сигурността в Белия дом в съвременната история, пише в. "Ню Йорк таймс".

Назначаването на Болтън, което не изисква утвърждаване от Сената, може да доведе до драматични промени в подхода на правителството към кризите по света. То със сигурност ще обърка подготовката за предложената среща на върха в края на май между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише в. "Вашингтон пост".

Болтън е свиреп ястреб по отношение на Северна Корея, който е заявявал, че само с превантивен удар може да бъде попречено на тази страна да разработи ядрена ракета, с която да нападне САЩ. Болтън, който нарече преговорите с Пхенян загуба на време, смекчи леко възгледите си, след като Тръмп обяви, че ще седне на масата с Ким.

Решението на Тръмп за тази рокада е внезапно, но не неочаквано. То подсказва, че американската външна политика ще възприеме по-конфронтационен подход в момент, когато Тръмп е изправен пред засилващи се предизвикателства. Президентът замени държавния секретар Рекс Тилърсън миналата седмица с директора на ЦРУ Майк Помпейо, който също се е изказвал за смяна на режима в Пхенян и за разваляне на ядреното споразумение с Иран, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо обжалване на решение от ТЕЛК отнема години?
Защо обжалване на решение от ТЕЛК отнема години?
Димитър Димитров за новия регламент на ЕС за защита на лични данни
Димитър Димитров за новия регламент на ЕС за защита на лични данни