НОВИНИ

Джон Савидж: Достойнството държи човека изправен

Звездата му изгрява като наивника Клод Буковски, който отива в Ню-Йорк и някъде там, където парите, властта и амбициите никога не спят, среща няколко хипита. “Коса" е култов филм за цяло поколение, което вече не иска да живее като жертва. Филм за революцията и бунта на духа. Светът мирише на война, но хипитата на Милош Форман искат свят, в който „слънцето изгрява отвътре”. Време, което никога няма да се повтори. Но така е и с хората.

Катя Тодорова
от Катя Тодорова
22:04, 10.03.2017
Чете се за: 03:28 мин.
По света

- Помните ли тази песен? "Why do I live, why do I die, where do I go?"

Джон Савидж: "Where do I go? Follow the river. Where do I go? Follow the gulls. Where is the something? Where is the someone? That tells me why I live and die" . Красива песен. Истинска поезия. И аз понякога се питам: Какво правя? Къде отивам? Благодарен съм, че сме могли да правим такива филми. За духа на младостта, който променя света. Мисля, че и сега преминаваме през грамадни промени.”

- Но защо лъжците, манипулаторите и фалшивите новини са толкова силни днес?

Джон Савидж: „Това зависи от нас. От нас като хора. Да решаваме кои сме. Понякога просто е нужна смелост. Да различаваш нещата. Да можеш да споделяш, да приемаш чуждото мнение, да живееш спокойно с мисълта, че другият не мисли като теб. Знаете ли, изобщо не ме интересува какви пари печеля, ако не живея така, че децата ми да се гордеят с мен. Ако не правя нещо добро за да имат бъдеще. Защо ми е всичко тогава? Не можеш да ядеш пари! Мисля, че имаме много работа за вършене в този свят.”

- Но не мислите ли, че светът има голям проблем? Все по-често не различава злото от доброто?

Джон Савидж: „Не знам. Аз не съм някакъв ангел. И аз често се боря със собствените си желания и страхове. Понякога ми писва от мен самия. Понякога се спасявам когато говоря с децата си, с бившите си съпруги, приятелката си. И понеже всичко в този свят е свързано, следя и какво се случва в политиката, с която се налага да живея. Понякога се питам как да разбереш за доброто в днешния свят? Вестниците не публикуват новини за всички саможертви, които всъщност правят много мъже и жени в различни области. В армията, в обществените услуги, в бедните общества. Такива новини не се публикуват на първа страница, но те са същността, смисъла на живота, любовта, която не виждаме.”

Той винаги е бил граждански активен. От времето когато започва на Бродуей, дотогава, когато играе в култовия „Коса“,“Ловецът на елени“,Кръстникът“,“Тънка червена линия“. Вълнува се от света, който живее отвъд „американската мечта“. Не е част от захаросания Холивуд. Така както навремето започнал при неизвестния Милош Форман, днес е приел да участва във филма „Завръщане“ на сръбския дебютант Предраг Якшич.

Джон Савидж много пъти се е завръщал в живота си. Има няколко брака, станал е дядо, има нова любов.

- Спомням си, че наскоро папа Франциск каза, че предпочита атеисти, пред фалшиви вярващи. Кои са хората, на които се възхищавате в живота си?

Джон Савидж: "Знаете ли, понякога в днешно време, когато всичко толкова бързо се променя, човек има нужда просто да спре и да си поеме дъх. Поемаш си дъх и единственото, което можеш да направиш е да благодариш. Благодарен съм, че мога да бъда с хората, с които съм."

- Да бъдете актьор за вас съдба ли е, инстинкт, или просто е професия по любов?

Джон Савидж: „Любов и мечта. Като млад работих много неща. В строителството, в градинарството. Харесвах да ходя на църква, да пея, да се наслаждавам на музиката. Като дете се криех и пеех. Добри хора ме чуха и окуражиха да отида в хор. Всичко започва с това някой добър човек да застане до теб, да разбере,че имаш дарба.”

Имал е късмета да работи с големи режисьори като Милош Форман и Майкъл Чимино. ”Ловецът на елени" е филмът, който го променя за завинаги. Не заради наградите Оскар и фактът, че филмът е оценяван като един от най-добрите за всички времена. Джон Савидж казва, че това е филм за неговото поколение, което още се бори с последиците от войни, които не са техни. Героят му Стивън е войник, който остава без крака.

- Според вас тогава, какво държи един мъж изправен...?

Джон Савидж: "Кога един мъж е изправен...?"

- ...дори когато няма крака?

Джон Савидж: „Срещал съм се с толкова много млади мъже и жени, които са се изправяли. Достойнството е отговора. Но знаете ли още какво си спомням: как съм водил много млади мъже с бащите им на спирките, когато заминават в армията. Като моят герой в „Коса”. После получавам снимки и имейли от награждаването им с почести или от болничното легло без ръце и крака. Семействата на тези хора са разбити завинаги. Виждал съм пост травматичен стрес при много жени и мъже. Сега осъзнавам, че именно през това са преминали майка ми и баща ми след Втората световна война. Но са се изправили срещу света, един съвсем нов свят. Живели са в детство с война, после понесоха финансовата депресия. Расли са без пари, без да имат нищо. През толкова трудни моменти са минали. Татко беше грамаден мъж, два метра! Аз съм по-дребен, като майка ми. Но какви чудни хора бяха те! Всички те и чичо ми, и леля ми са били в армията, но никога не се отказаха да се борят за бъдещето и полагаха неимоверни усилия заедно с други хора да живеем в по-добър свят независимо от бедността, цвета на кожата, расата, религията. Те бяха републиканци. Така че не всички републиканци са лоши и не всички демократи са лоши. Но мисля, че журналистиката днес не е много добра, а често манипулативна. Затова вярвам ,че изкуството трябва да помогне за разбирането на света. А понякога децата ни водят, те ще ни дадат отговора."

- Накрая кажете ми - какво предпочитате – минута слава или минута любов?

Джон Савидж: "Две кратки думи с огромно значение. Слава може да значи светлината от прожекторите. Може да значи и това да приемеш живота такъв, какъвто е, да преминеш през изпитания и да запазиш себе си, душата си. Това също е славно. Любовта е част от тази смелост. В този свят не винаги се случват хубави неща, не винаги хората са добри. Аз като американец например, не искам страната ми да гони и отпраща хора пристигнали за да търсят по-добър живот. Мнозинството от имигрантите в Америка са добри хора. Не бива да бъдат изкарвани престъпници. Същото е и в Европа, макар да знам ,че е много трудно. Като американец искам да ви споделя, че не е правилно Европа да приема мигранти, а ние да ги връщаме. Ние сме различни като хора, но през земята преминаваме заедно. Нека Господ да ви благослови. Всички заедно трябва да издържим."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Повече Европа във военно отношение е в основата на всичко
Експерти: Повече Европа във военно отношение е в основата на всичко
Битката за народния глас – Йордан Цонев и Константин Проданов
Битката за народния глас – Йордан Цонев и Константин Проданов