НОВИНИ

Скандалът в Гранична полиция: "Еделевайс 0707" вече имала работещ договор с ГП

Седемгодишен опит и печалба от 109 000 лева са причината Гранична полиция да избере фирмата "Еделвайс 0707" за превоз на бежанци. Фирмата-победител за 7 години е имала само една задача - да вози служители на "Софийска вода". Това става ясно от публикуваната документация на изборната комисия.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:56, 16.08.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В момента МВР разследва процедурата, след като се разбра, че доскорошният собственик на фирмата Григор Григоров е следствен за каналджийство. Вчера началникът на Гранична полиция и неговият заместник подадоха оставки след като премиерът Бойко Борисов ги поиска заради скандалния договор.

Регистрираната в гр. Сливница фирма "Еделвайс 0707" всъщност вече е имала работещ договор с Гранична полиция показват първите данни от разследването на прокуратурата по случая с арестувания превозвач. Договорът е сключен без обществена поръчка и обвинителите подозират, че е използван като прикритие за превоза на нелегални бежанци.

Преди него компанията, която е създадена през 2009 г. има само една сключена обществена поръчка - за превоз на служители на "Софийска вода". Оттам не коментираха дали са доволни от услугите на "Еделвайс 0707".

Втората поръчка, която получава фирмата е с Гранична полиция. Първоначално в конкурса се явяват пет фирми. Две са отпаднали "Албена холидейз" и "Калея". Спечелилата "Еделвайс 0707" е с най-малко опит в обществените поръчки.

Тя е избрана заради ниската цена, която е предложила - 6,28 лева на километър. Единственото дружество, което е дало по-изгодна оферта е отпадналата "Албена Холидейз". На двете фирми е направена специална проверка, защото офертата им е с 20% по-ниска от тази на останалите участници. Именно на този етап отпада "Албена Холидейз", за която е обявено, че не е обосновала офертата си. Тази на Еделвайс, която е със сходни цени обаче минава.

Според изборната комисия компанията "Еделвайс" отговаря на изискванията, защото има 7-годишен опит, клиенти, работи за привличането на нови, има трайни позиции на пазара, няма финансови задължения и си е включила минимален марж на печалбата.

Сключеният договор е за 1 година и е на стойност над 200 хил. лева. Той се финансира с евросредства като акредитираният орган за проверка се намира в МВР. Разследването си за трафик на хора продължава и прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм за дядо Добри тръгва по кината през 2017 година
Филм за дядо Добри тръгва по кината през 2017 година
Има ли опасност сметище да се превърне в свлачище?
Има ли опасност сметище да се превърне в свлачище?