COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Еделвайси" ще показват каква е категорията на всяка хижа

Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по подобие на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще имат "еделвайси". Предложението е на Министерството на туризма. До идеята се стигна след настояване на Българския туристически съюз да се отпуснат пари от държавния бюджет за ремонти и категоризация на хижите.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:30, 12.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Над 250 са хижите у нас.Те ще получат от един до три "еделвайса" в зависимост от това какви изисквания могат да покрият. На туристическите бази, които имат обща баня и тоалетна на етажа и кухненски бокс на самообслужване ще се дава един еделвайс. Ако хижата има индивидуални помещения с баня и тоалетна и сервитьорско обслужване, ще получи два еделвайса. За три обаче условия за настаняване трябва да са далеч по - добри.

Мирослав Дачев - Български туристически съюз: При 3 еделвайса хижата трябва да има добри санитарни условия, столова със сервитьорско обслужване, телевизия...С други думи хижите с 3 еделвайса трябва да отговарят на хотели с 3 звезди.

Туристически обекти вече могат да кандидатстват за определен брой еделвайси, като категорията им ще важи за 5 години. Оказа се обаче, че идеята има и противници. Според Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи, категоризацията на хижите трябва да има свой собствен модел, а не да бъде следван този на хотелите, където е най-важно в стаята да има баня и тоалетна.

Според Чачановски проблем е и това, че за много от хижите не е ясна собствеността им. Повечето хижари обаче подкрепят идеята.

Емил Семов - хижа Алеко,Витоша: Според мен е много добра , тъй като ясна представа на туристите какво могат да очакват те в определени туристически обекти. А на нас хижарите ни дава възможност да знаем в цялата тази подредба къде се намираме.

Категоризацията на хижите ще продължи поне 1 година с подаване на заявления, посещение и оценка на комисиите. Така че най - рано през следващото лято ще имаме хижи, на чийто вход ще могат да се видят еделвайсите за категоризация.

За хижарите е важно да знаят, че задължително трябва да минат през процедурата за оценка. Иначе не могат да приемат туристи, а ще им налагат и глоби.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Митинг на националисти във Вашингтон
Митинг на националисти във Вашингтон