НОВИНИ

"Еделвайси" ще показват каква е категорията на всяка хижа

Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по подобие на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще имат "еделвайси". Предложението е на Министерството на туризма. До идеята се стигна след настояване на Българския туристически съюз да се отпуснат пари от държавния бюджет за ремонти и категоризация на хижите.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:30, 12.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Над 250 са хижите у нас.Те ще получат от един до три "еделвайса" в зависимост от това какви изисквания могат да покрият. На туристическите бази, които имат обща баня и тоалетна на етажа и кухненски бокс на самообслужване ще се дава един еделвайс. Ако хижата има индивидуални помещения с баня и тоалетна и сервитьорско обслужване, ще получи два еделвайса. За три обаче условия за настаняване трябва да са далеч по - добри.

Мирослав Дачев - Български туристически съюз: При 3 еделвайса хижата трябва да има добри санитарни условия, столова със сервитьорско обслужване, телевизия...С други думи хижите с 3 еделвайса трябва да отговарят на хотели с 3 звезди.

Туристически обекти вече могат да кандидатстват за определен брой еделвайси, като категорията им ще важи за 5 години. Оказа се обаче, че идеята има и противници. Според Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи, категоризацията на хижите трябва да има свой собствен модел, а не да бъде следван този на хотелите, където е най-важно в стаята да има баня и тоалетна.

Според Чачановски проблем е и това, че за много от хижите не е ясна собствеността им. Повечето хижари обаче подкрепят идеята.

Емил Семов - хижа Алеко,Витоша: Според мен е много добра , тъй като ясна представа на туристите какво могат да очакват те в определени туристически обекти. А на нас хижарите ни дава възможност да знаем в цялата тази подредба къде се намираме.

Категоризацията на хижите ще продължи поне 1 година с подаване на заявления, посещение и оценка на комисиите. Така че най - рано през следващото лято ще имаме хижи, на чийто вход ще могат да се видят еделвайсите за категоризация.

За хижарите е важно да знаят, че задължително трябва да минат през процедурата за оценка. Иначе не могат да приемат туристи, а ще им налагат и глоби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици хора се качиха на Витоша, за да броят падащи звезди
Стотици хора се качиха на Витоша, за да броят падащи звезди
Глобяват организаторите на вчерашното хоро на Рилските езера
Глобяват организаторите на вчерашното хоро на Рилските езера